Les imatges de la missió satel·litària ‘Menut’, disponibles en obert i per a tothom
- Es posa en marxa el Visor Menut, desenvolupat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya.
- Amb aquesta eina interactiva es poden consultar i descarregar les imatges processades provinents de la primera missió satel·litària d’Observació de la Terra impulsada pel Govern i gestionada per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).
Ahir, 5 de febrer, la secretària de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball, Maria Galindo, va anunciar la posada en marxa del Visor Menut, en un acte en què també van participar el director de l’ICGC, Antonio Magariños, i el director de l’Àrea de Promoció del Sector Espacial de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Josep Colomé.

Fotografia de família de presentació del Visor Menut.

El director de l’ICGC, Antonio Magariños, explicant els detalls tècnics del Visor.
Aquest visor ofereix, de manera oberta i per a tothom, les imatges processades provinents de la primera missió satel·litària d’Observació de la Terra de l’Estratègia NewSpace de Catalunya i en permet la descàrrega i l’ús per a diversos propòsits (empresarials, professionals, acadèmics, personals).
El visor és una eina clau per facilitar el desenvolupament d’aplicacions innovadores basades en imatges de satèl·lit per afrontar reptes de diferents sectors i afavorir la competitivitat empresarial, la gestió eficient del territori i l’adaptació al canvi climàtic. Recull 42 anys d’experiència de l’ICGC en l’observació de la Terra i s’ha dissenyat amb l’objectiu que pugui ser utilitzat tant per professionals del sector com per qualsevol persona que ho pugui necessitar. Disposa de funcionalitats que faciliten l’accés, la visualització i la descàrrega de les imatges, i fan que el seu ús sigui àgil i intuïtiu.

Les funcionalitats del Visor Menut faciliten l’accés i la descàrrega de la informació.
Al visor s’hi poden trobar imatges de Catalunya amb diferents nivells de processament que, per les seves característiques, ofereixen diverses possibilitats en sis grans àmbits:
- Divulgació: Faciliten la creació de continguts per difondre les característiques i les possibilitats d’aquest tipus de dades.
- Formació: Permeten generar continguts formatius per explicar les tècniques i metodologies principals de l’Observació de la Terra i per analitzar i processar aquestes dades.
- Interpretació: Permeten fer una anàlisi visual o digital per determinar i delimitar elements del paisatge i identificar objectes i cobertes del territori.
- Anàlisi de la resposta espectral: Permeten analitzar i discriminar diferents cobertes i generar índexs espectrals que faciliten el coneixement del territori i del seu estat.
- Determinació de variables biofísiques: Amb la informació recollida en les bandes de l’espectre, permeten obtenir valors de variables biofísiques.
- Detecció de canvis temporals: A partir de conjunts de dades preses en diferents èpoques es poden analitzar els canvis sobre el territori.
El visor també mostra i permet descarregar les imatges de Catalunya de Sentinel-2, missió del programa Copernicus de la Unió Europea.
Més informació: https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/678642/imatges-missio-satellitaria-dobservacio-terra-menut-ja-disponibles-obert-tothom.
Accés al Visor Menut: https://politiquesdigitals.gencat.cat/ca/economia/estrategia-new-space-catalunya/visor-menut/.