LiDAR Territorial | icgc

LiDAR Territorial

3a cobertura LiDAR de Catalunya

Amb la realització la 3a cobertura de dades LiDAR de Catalunya a partir d’un sensor aeri LiDAR i fotogràfic, l'ICGC completa el LiDAR Territorial

A partir d’aquestes dades s’ha obtingut un núvol de punts georeferenciat amb una densitat mínima de 8 punts/m2 i una ortoimatge simultània de 15 cm de resolució. La captura de les dades LiDAR aèries fins recobrir tota Catalunya s’han fet en els anys 2021, 2022 i 2023.

El núvol de punts ens descriu la morfologia del terreny d’una manera precisa mentre que l’ortoimatge simultània ens ajuda a interpretar-lo. El núvol de punts es classifica associant a cada punt l’element que descriu, com el terreny, la vegetació o els edificis, el que ens permet obtenir informació detallada d’aquests elements i generar models d’elevacions.

 

Imatge
Logo CC BY 4.0
Geoinformació subjecta a una llicència de Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons.   
Més informació

Característiques tècniques principals

La 3a cobertura de dades LiDAR de Catalunya es publica en fulls d’1 x 1 km, on tots els fulls tenen una densitat mínima de 8 punts/m2, i un  65% dels mateixos tenen una densitat superior a 10 punts/m2.    

Imatge
Distribució de campanyes per fulls

Distribució de campanyes per fulls

 

La distribució de les cobertures de la densitat del núvol de punts de cada full 1x1 km es poden consultar a les metadades.

 

La 3a cobertura de dades LiDAR de Catalunya  prové dels vols fets amb el sensor LiDAR durant els anys 2021-2022 i 2023.       
 

Imatge
Densitat de dades

Densitat de dades

La densitat de les dades amb l'any de vol de cada full 1x1 km es poden consultar a les metadades.   


Els núvols de punts LiDAR passen per diferents fases de processat que es van publicant a mesura que avança el processat. Inicialment es publica la v3r0 en format LAZ1.4 que correspon a núvol de punts de la 3a cobertura que han estat processats per aïllar els punts erronis de la resta, les classes que contenen punts en la v3r0 són les següents:   

Imatge
Fases de processat de dades

Fases de processat de dades

 

Metodologia de treball

  • Què és un núvol de punts? 
    És un conjunt de punts posicionats en l’espai tridimensional a partir de les  coordenades (X, Y, H) d’un sistema de referència i projecció determinats. Cadascun d’aquest punts te diferents característiques associades que ens serveixen per conèixer el territori, una de les principals és la classe, que fa referència a l’element on pertany el punt,  ja sigui el terra, un edifici, la vegetació, etc. 
    A partir d’aquesta classificació obtenim un model tridimensional acurat sobre els diferents elements del territori.
  • Com es realitza el vol? 
    La captura de dades Lidar per a la 3a cobertura de Catalunya s’ha fet a partir d’un sensor dual Lidar i fotogràfic embarcat en un avió. L’avió realitza les missions de vol necessàries per capturar dades LiDAR i imatges aèries fins recobrir  tot el territori català. 
    Per aquesta cobertura s’han necessitat 159 missions o dies de vol.
  • Quin és el producte resultant i com es treballa i s'edita? 
    Les dades capturades pel sensor dual Lidar i fotogràfic es treballen en paral·lel. Primer es processa la trajectòria de l’avió i s’obté la georeferència a partir de les dades GPS/INS que es recullen durant el vol. Posteriorment es treballen d’una banda les dades LiDAR fins obtenir el núvol de punts i de l’altre les imatges aèries fins obtenir una ortoimatge. 
    El producte obtingut és un núvol de punts georeferenciat que dona una visió morfològica del territori, ja que cada  punt representa un element del terreny i és el punt de partida per generar diferents models d’elevacions.

 

Casos d'estudis destacats

Estudi morfològic: models d’elevacions i superfícies

Del núvol de punts classificat s’obtenen els models d’elevacions que, en funció de les classes triades, ens descriuran la morfologia d’uns elements o uns altres del territori. Així es pot generar un Model Digital de Superfície (DSM) a partir de totes les classes que descriurà el territori amb tots els seus elements. O es pot generar  un, Model Digital del Terreny (DTM), utilitzant només la classe Terreny que descriurà el relleu. També es poden generar models combinats per descriuen les elevacions de terreny amb la vegetació (DTMv) o amb els edificis (DTMe). Aquests models d’elevacions tenen múltiples utilitats, un exemple seria l’ús del DTM per a la confecció de mapes de zones inundables.

Imatge
Cas d'ús morfològic: models d'elevacions i superfícies

Models (DSM i DTM) i imatge

 

Estudi de vegetació 

La densitat del núvol de punts LiDAR obtingut en la 3a cobertura permet descriure detalladament la morfologia de l’arbrat. Es poden calcular diferents variables que caracteritzen la vegetació com per exemple l’alçada o la fracció de cabuda coberta. A més a més la densitat de punts assolida permet estudiar també les zones de matollar i el sotabosc.

Imatge
Cas d'ús de vegetació

Descripció detallada de l'arbrat

 

Estudis volumètrics

La modelització acurada de la morfologia del terreny que obtenim a partir de les dades Lidar ens permet fer un monitoratge del canvis en el territori, especialment en zones canviants com poden ser les escombreres, canteres i dipòsits controlats. A partir de les diferents cobertures es poden fer estudis volumètrics del material aportat o extret.

Imatge
Cas d'estudis de càlcul volumètric

Càlcul volumètric