Catalunya i l’explotació de dades Sentinel-1. Cas d’ús seleccionat a la Copernicus User Experience, presentada a Living Planet 2025
La iniciativa conjunta de la Comissió Europea, l’Agència Espacial Europea (ESA) i NEREUS (Network of European Regions Using Space Technologies) anomenada Copernicus4regions lidera la visualització, el coneixement i les experiències regionals en la utilització de les dades de l’espai.
En aquest sentit, NEREUS treballa en la selecció d’aplicacions de les dades d’observació de la Terra Copernicus, que mostren l'impacte de l'ús de Copernicus sobre els ciutadans i sobre la feina de les administracions.
Catalunya, com membre actiu de NEREUS a través de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i en el marc de l’Estratègia NewSpace Catalunya, hi impulsa i promou les activitats relacionades amb les capacitats d’explotació de dades de satèl·lit al territori català.
El treball portat a terme a l’ICGC ha estat escollit com a experiència pilot de la nova plataforma Copernicus User Experience que ha estat presentada a l’Earth Observation Arena al congrés Living Planet 2025 (Viena, 23-27 de juny).

Presentació de NEREUS de la nova plataforma Copernicus User Experience, amb el cas d’ús de Catalunya
A través de nous recursos tecnològics que afavoreixen la interactivitat i la transmissió del coneixement, l’experiència pilot presentada és el treball de les àrees d’Observació de la Terra i d'Enginyeria i Risc Geològic de l’ICGC, conjuntament amb la ESA, NEREUS i l’IEEC, sobre els productes i serveis generats a l’ICGC a partir de dades Copernicus del satèl·lit Sentinel-1. L’experiència pilot ens porta a l’estudi de les mesures del moviment, particularitzades en el coneixement de l’explotació dels aqüífers i la gestió del recurs hídric portat a terme conjuntament amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).


Dues de les interfícies de la plataforma presentada, en l’actual fase beta