De l’espai a la Terra: el nostre rol a NewSpace
L’aposta de l’ICGC per l’estratègia NewSpace Catalunya: Innovació des de l’espai
En un món on els reptes territorials són cada vegada més rellevants, els petits satèl·lits s’han convertit en eines essencials per a una observació, gestió i avaluació integrades. A Catalunya, l’estratègia NewSpace Catalunya impulsada per la Generalitat representa un compromís amb el futur de l’economia espacial, apostant per fusionar tecnologia i coneixement en un projecte amb impactes i retorns socials i econòmics reals.
Des del 2020, l’ICGC participa activament en el desenvolupament de l’estratègia NewSpace Catalunya, col·laborant amb institucions com l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i la Fundació I2CAT i amb el conjunt de la Generalitat.
El paper de l’ICGC en aquesta estratègia es fonamenta en sis eixos:
- Ecosistema: Impulsem un model de governança que connecta actors locals i internacionals, i crea sinergies i noves oportunitats de col·laboració. Hem participat en esdeveniments com la NewSpace Economy 2022 i 2023, on hem moderat debats sobre ciutats sostenibles o crisis humanitàries, així com al Copernicus4Regions, al Parlament Europeu.
- Recerca i innovació: Liderem projectes pioners en observació de la Terra i tecnologies com la Internet de les Coses (IoT). Hem contribuït a projectes com INNOTEC_EOSMS, amb l’anàlisi d’anomalies fenològiques en conreus, i hem desenvolupat solucions aplicades al control de pastures, línia de costa i gelades.
- Talent i societat: Formem i inspirem les futures generacions de professionals del sector espacial. Treballem amb doctorands industrials en observació de la Terra i intel·ligència artificial, i impartim formació sobre dades de satèl·lits a l’Escola d'Administració Pública de Catalunya. També participem en iniciatives com Joves i Ciència.
- Infraestructures i dades: Desenvolupem processos avançats per al tractament de dades de satèl·lit, com el flux de treball FAST_TRACK, que processa dades del satèl·lit Menut. També participem en noves missions com GENEO-01, amb protocols de calibratge radiomètric i geomètric que garanteixen la qualitat de les dades.
- Adopció de serveis: Treballem per aplicar les dades de satèl·lit en sectors estratègics com l’agricultura, la gestió forestal i la cartografia. Hem desenvolupat projectes per al seguiment de franges de protecció contra incendis, salut forestal i monitoratge del litoral.
- Marc jurídic: Col·laborem en la definició de l’Oficina Catalana de l’Espai, ajudant a estructurar el sector mitjançant convenis amb l’IEEC i I2CAT.
El satèl·lit MENUT i les dades, al teu abast

Entre les aportacions més destacades de l’ICGC en el marc de NewSpace, es troba el treball relacionat amb les imatges del primer satèl·lit d’observació de la Terra de l’estratègia catalana Newspace, anomenat Menut.
Hem desenvolupat una eina que posa les dades que recull al vostre servei. A través del visor Menut, oferim diversos nivells de processament per cobrir necessitats diverses:
• L1N: Format bàsic, amb dades geomètricament precises, ideal per a anàlisis preliminars.
• L1C: Dades amb calibratge radiomètric absolut, útils per a càlculs avançats com índexs espectrals.
• L2A: Dades amb correccions atmosfèriques, especialment indicades per a estudis biofísics i anàlisis detallades.
Aquests formats inclouen metadades tècniques, que garanteixen transparència, reutilització i una millor utilització i explotació de les imatges.
Aplicacions pràctiques
Els projectes liderats per l'ICGC combinen innovació tecnològica i utilitat pràctica, amb impactes tangibles en la societat. Destaquem, entre d’altres:
- El monitoratge de la salut forestal i les franges de protecció contra incendis, utilitzant dades del satèl·lit Menut.
- El seguiment de gelades i esdeveniments climàtics extrems, oferint suport al sector agrícola.
- El monitoratge del litoral per analitzar-ne l’evolució i prevenir impactes ambientals.
- El desenvolupament d’eines com el visor GENEO_01-MENUT, que permet consultar i descarregar dades fàcilment.
![Delimitació incendis forestals i evolució (Incendi Pont de Vilomara) [MENUT B7.B3.B2 –IRC] Delimitació incendis forestals i evolució (Incendi Pont de Vilomara) [MENUT B7.B3.B2 –IRC]](https://icgc-web-pro.s3.eu-central-1.amazonaws.com/produccio/s3fs-public/2024-12/newspace_ullsicgc_fig01.jpg)
Delimitació incendis forestals i evolució (Incendi Pont de Vilomara, Juliol 2022)
[MENUT B7.B3.B2 –IRC]
A més, participem activament en esdeveniments on es visualitza l’estratègia, com el Mobile World Congress, Smart Cities Congress o Newspace Economy. També col·laborem amb institucions científiques i educatives per fomentar l'interès pel NewSpace, destacant com aquesta tecnologia pot respondre als grans reptes globals.
L’estratègia NewSpace Catalunya i les aportacions de l’ICGC són un reflex de la capacitat d’aconseguir resultats mitjançant la combinació d’innovació, col·laboració i compromís. Amb aquesta estratègia, Catalunya fa un pas endavant cap a la sostenibilitat i la innovació, liderant una transformació amb l'objectiu de millorar el benestar de les persones i la cura del nostre territori.