Campirme (10/01/2023)
Localització
Imatge
Mapa amb la cartografia de l’allau accidental en color taronja |
Situació nivometeorològica
Meteorologia
- El diumenge previ a l’accident, dia 8 de gener, s’inicia una nevada amb cota de neu a 2100 m amb un descens fins a 1600 m fins el dilluns dia 9.
- Aquesta nevada va acompanyada a l’inici amb vent del Sud-oest amb gir a Nord-oest al final.
- En total s’acumulen a l’estació nivometeorològica manual de Tavascan de la xarxa NIVOBS (situada a 1700 m) 10.5 mm de precipitació i a l’estació nivometeorològica automàtica del SMC de Certascan fins a 14 mm.
Estat del mantell
El mantell nival previ a les nevades està format per una crosta superficial sobre la que hi ha facetes i en alguns indrets gebre. Per sota d’aquesta crosta hi ha cristalls facetats enterrats que donen problemes de capes febles persistents.
La neu recent de diumenge és inicialment humida fins a cota 2200-2300 m. Amb el vent es formen acumulacions de neu ventada a les totes obagues i a tot el quadrant est, sud-est i sud per sobre dels 2200-2300 m per damunt dels cristalls facetats superficials.
El butlletí de perill d'allaus (BPA) emès el dia 9 a migdia amb la previsió pel dia 10 indica perill d’allaus MODERAT (2) a la Franja Nord de la Pallaresa.
L’estabilitat del mantell nival descrita en el Butlletí de perill d’allaus indicava que:
Predomina el problema de plaques de vent.
Per damunt del nivell del bosc hi ha hagut transport durant les últimes jornades, i es mantindrà entre dilluns i dimarts. A causa del gir del vent hi ha plaques a diferents orientacions, sobretot en nord i est, mentre que a les solanes aniran prenent protagonisme a la Franja Nord Pallaresa i al límit sud de l'Aran. De fet, dilluns s'ha registrat una allau desencadenada a distància al pas de persones. Cal tenir en compte que han quedat enterrats nivells de neu facetada a obagues per damunt d'uns 2100 m, que podran facilitar el trencament i propagació de plaques. Aquestes plaques es podran trencar fàcilment al pas d'una persona, i no se'n descarten de naturals. Les allaus podrien assolir mida 2, suficient per enterrar una persona.
Cronologia dels fets
El dia 10 un grup d’esquiadors de muntanya inicien l’ascens cap al sector del Campirme. En un moment donat es divideixen en dos subgrups perquè decideixen fer itineraris de pujada diferents. Una persona d’un dels grups, format per sis persones, desencadena una allau de placa en un moment de l’ascens i és arrossegat sense més conseqüències.
Característiques de l'allau
L’allau es dona al sector indicat al Mapa de Zones d’allaus 1:25.000 nº 7- Lladorre-Certascan amb el codi TVC309, la qual es va cartografiar com a zona d’allau atesa les seves característiques de terreny i de vegetació. Concretament en aquesta zona d’allaus és la primera observació d’allau enregistrada. No existeix fins ara cap registre d’enquesta d’allaus en aquest sector. Veure la informació al Visor Geoíndex Allaus.
L’allau que provocà l’accident ha estat cartografiat en detall gràcies a les fotografies fetes sobre el terreny el mateix dia i el dia següent.
- Orientació: NE.
- Tipus d’allau: Allau de placa.
- Desplaçament de la neu: Allau de flux dens.
- Humitat de la neu: Seca.
- Zona de trajecte: Vessant obert amb ressalts rocosos.
- Zona d'arribada: Zona plana.
- Gruix de la cicatriu: al voltant d’entre 10 i 30 cm.
- Amplada del dipòsit: 55 m.
- Gruix del dipòsit: Desconegut.
- Tipus de dipòsit: En blocs.
Perfil estratigràfic realitzat 1 dia després
Imatge
Perfil del mantell nival realitzat el dia següent. Les facetes que es troben a 59 cm del terra, són les que cedeixen amb molta facilitat, és a dir aïllant el bloc de neu per fer els diferents tests d’estabilitat. Aquests evidencien, a més, bona capacitat de propagació de les fractures. |
Imatges
Imatge
Cicatriu de l’allau
|
Imatge
Vista de la part final del trajecte i de la zona de dipòsit de l’allau |