Geoíndex - Paisatges geològics | icgc

Geoíndex - Paisatges geològics

Recull de fotografies de les exposicions de “Paisatges geològics de Catalunya”

 

Visor a finestra sencera

 

Catalunya atresora una excepcional geodiversitat d’alt valor científic en un territori relativament petit. Aquesta diversitat es manifesta en múltiples nivells: des d’una extensa varietat de roques que abasten un amplíssim rang d’edats, fins a estructures geològiques de tota mena, així com una pluralitat de morfologies que reflecteixen l’acció constant dels processos geològics. Aquesta geodiversitat també es manifesta en els paisatges geològics, aquells indrets on les formes del relleu, les roques, les estructures geològiques i els processos naturals no només es perceben amb claredat, sinó que, alhora, posseeixen una bellesa captivadora.

El visualitzador Geoíndex Paisatges geològics recull les fotografies que conformen les dues exposicions de “Paisatges geològics de Catalunya” realitzades pel fotògraf Jordi Lluís Pi, de la Societat Catalana de Fotògrafs de la Natura i membre del grup de treball de la Institució Catalana d’Història Natural.

La seva mirada fotogràfica va fructificar l’any 2017, gràcies al suport del Museu de Ciències Naturals de Granollers i de la Institució Catalana d’Història Natural, en l’exposició “Paisatges Geològics de Catalunya, una mirada fotogràfica a la geologia catalana”. Aquesta singular mostra de la riquesa geològica va ser hostatjada a la Seu central de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, a Barcelona, entre abril i agost de 2018, i al Centre de Suport Territorial dels Pirineus de l'ICGC, entre setembre i novembre del mateix any.

Imatge
El cim de les Agudes amb un aspecte alpí i muntanyes cobertes de vegetació en tons de tardor que mostra la transició de colors a les fulles, amb núvols al cel.

Montseny, cim de les Agudes. Fotografia guanyadora per votació popular d’entre totes les que formaven l’exposició “Paisatges Geològics de Catalunya, una mirada fotogràfica a la geologia catalana” de 2018, a la seu de l’ICGC de Barcelona.

 

Posteriorment, motivat per l'èxit i la bona acollida de la primera mostra, dins dels actes de la 29a Setmana de la Ciència (SC24), l'ICGC impulsa l'any 2024 una nova exposició, “Paisatges geològics, una mirada fotogràfica a la geodiversitat de Catalunya”, amb l'objectiu de continuar posant en valor la riquesa geològica i la diversitat dels paisatges del territori català.

Les exposicions, de 50 fotografies cadascuna, conviden a emprendre un viatge visual que capten la diversitat cromàtica, les textures i les formes que configuren els nostres paisatges geològics. Les 100 imatges son acompanyades d’un text del geòleg Isaac Camps, que ens acosta a la comprensió de la geologia de cada indret, enriquint l’experiència visual amb una mirada científica que vol despertar la nostra curiositat.

Per destacar la rellevància geològica de les fotografies i per contextualitzar geològicament cada imatge, en el visualitzador Geoíndex Paisatges geològics s’ha escollit el Mapa estructural de Catalunya 1:250.000 (ICGC, 2014) com a imatge de fons del visor, ja que mostra les principals estructures geològiques del territori.

Actualment Catalunya te dos Geoparcs dins la Xarxa de geoparcs mundials de la UNESCO que demostren la importància científica, cultural i educativa del patrimoni geològic català: el Geoparc de la Catalunya Central (2011) i el Geoparc Origens (2018) a la Conca de Tremp-Montsec. En el visualitzador Geoíndex - Paisatges geològics s’emmarquen 26 fotografies en els límits territorials dels Geoparcs: 20 al Geoparc Conca de Tremp–Montsec i 6 al Geoparc de la Catalunya Central.