Llibre verd de l'Estat de la zona costanera a Catalunya, 2010 | icgc

Llibre verd de l'Estat de la zona costanera a Catalunya, 2010

Un estudi pioner per entendre i gestionar millor el nostre litoral

Imatge
Gencat - CIIRC

El "Llibre verd de l'Estat de la zona costanera a Catalunya (2010)" és un estudi exhaustiu que analitza l'estat i l'evolució de la zona costanera catalana. Es tracta d'una iniciativa col·laborativa entre diferents departaments de la Generalitat de Catalunya (Departament de Política Territorial i Obres Públiques, el Departament de Medi Ambient i Habitatge i el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca) i el Centre Internacional d'Investigació dels Recursos Costaners (CIIRC), que proporciona dades fonamentals per a la gestió i planificació de la costa.

 

Per què és important?

El litoral és un sistema dinàmic que canvia constantment. Per gestionar-lo adequadament, cal conèixer la seva evolució i els factors que l’afecten per poder predir-ne el comportament futur. Aquest projecte ofereix informació essencial per comprendre els canvis costaners i facilitar la presa de decisions informades, promovent així una gestió sostenible.

L'estudi es basa en una àmplia recopilació de dades per realitzar l’anàlisi de la dinàmica de la línia de costa i la seva evolució:

  • Factors físics com la geologia, la climatologia i la geomorfologia costanera.
  • Informació sobre el medi natural, com la vegetació i el paisatge.
  • Dades sobre infraestructures i serveis existents a les platges.

Consulta els documents del projecte

El projecte posa a disposició documents detallats per comprendre l'estat del litoral. Els documents, de manera resumida són els següents:

  • Memòries metodològiques de l'estat de la zona costanera: a nivell de tot el projecte i una per cada província.
  • Informació general per cada un dels 22 trams costaners considerats.
  • Fitxes detallades de una de les cada 331 platges estudiades, amb informació específica sobre les seves característiques, fotografies representatives, dades sobre la granulometria dels sediments i perfils de platja.

Els visors PIMA Adapta Costas i SIDL incorporen informacions del Llibre verd.

Per complementar el Llibre verd es recomana utilitzar el Visor de descàrregues (mapes topogràfics, ortofotomapes i altres productes relacionats amb la zona costanera) i el Visor Evolució de la costa (comparativa d'imatges abans i després de temporals que facilita l'avaluació de canvis en el litoral).

 

Imatge
Erosió de la platja del Balís a Sant Vicenç de Montalt

Erosió de la platja del Balís, a Sant Vicenç de Montalt, on l'onatge del Temporal Nelson (març 2024) ha generat un escarpament i ha deixat al descobert l'escullera. Aquest fenomen, analitzat al Llibre Verd de l'Estat de la Zona Costanera a Catalunya (2010), exemplifica els processos de regressió del litoral i la influència de les infraestructures en la dinàmica sedimentària, aspectes clau per a la gestió sostenible de la costa.