Centre de Suport Territorial Pirineus (CSTP) | icgc

Centre de Suport Territorial Pirineus (CSTP)

El Centre de Suport Territorial Pirineus (CSTP) és l'instrument de l'ICGC establert en el territori pirinenc per, des de la proximitat a aquesta àrea geològicament activa, adquirir dades, gestionar informació i donar suport tècnic i científic en els camps de la geologia i les ciències del sòl, contribuir a generar i difondre coneixement sobre el sòl i el subsol, sobre els valors i els recursos naturals d'origen geològic i edafològic de l'àrea pirinenca i sobre els riscos i els impactes dels processos geològics que s'hi desenvolupen.

 

Adreça: Passeig de Pompeu Fabra, 21. 25620 Tremp

Veure mapa

 

Correu electrònic: infotremp@icgc.cat
Telèfon: 973 650 830
 

Exposicions

 

Centre d'Interpretació dels Sòls dels Pirineus (CISP)

Amb l’objectiu de convertir-se en un centre de referència per a la recopilació d’informació i la divulgació de sòls de muntanya, el CSTP de l’ICGC, ha creat el CISP. 

El CISP és una secció del CSTP que té els objectius següents:

  • Adquirir informació sobre els sòls dels Pirineus i els Prepirineus.
  • Difondre i divulgar la importància dels sòls en els seus aspectes agrícoles i mediambientals.
  • Oferir una col·lecció de monòlits de sòls representatius del Prepirineu i Pirineu català, tant per a l'estudi com per a la divulgació.
  • Arribar a ser un centre de referència dels sòls de muntanya.

Els projectes més rellevants en què s'està treballant són:

  • Xarxa experimental de mesura de paràmetres físics dels sòls. La finalitat del projecte és determinar el règim climàtic dels sòls, recollir dades agronòmiques de suport per a l'agricultura i portar a terme estudis mediambientals sobre el canvi climàtic i estudis hidrològics. 
  • Monòlits dels sòls dels Pirineus. Els monòlits són un material molt valuós per a l'estudi dels sòls i per a la divulgació de la constitució i les funcions del medi edàfic. A nivell científic i educatiu, es pretén estudiar els horitzons d'un sòl, mostrar les seves característiques morfològiques, entendre els processos i factors de la formació dels sòls, facilitar l'anàlisi de la variació entre un tipus de sòl i un altre i aprofundir sobre el coneixement del sòl. Hi ha habilitada una exposició permanent que mostra la col·lecció de monòlits de sòls disponibles.
Imatge
Faristols de l'exposició permanent de monòlits

Exposició permanent de monòlits del CISP

 

Visites: Prèvia reserva al telèfon 973650830 o a l’adreça de correu electrònic infotremp@icgc.cat.

Situació: Passeig Pompeu Fabra, 21. 25620, Tremp, Lleida.

 

Visita virtual al Centre d'Interpretació de Sòls del Pirineu (8'57")

 

El Centre d'Interpretació de Sòls del Pirineu en dos minuts

 

Monòlits de sòls dels Pirineus

Els monòlits són perfils de sòls que conserven la seva estructura i la seva condició natural. Aquests exemplars s’usen per mostrar les característiques externes dels tipus de sòls i es conserven per exposar-los amb finalitats educatives i professionals, i per a experiments de laboratori.

La secció del sòl s'extreu del terreny sense pertorbar les seves condicions i, en el laboratori, s'aplica un tractament per a poder-la consolidar i manipular. Un monòlit estàndard es conserva i s'exposa en un marc de fusta d'aproximadament 100x30x20 cm.

L’exposició de monòlits de sòls permet l’observació i l’estudi de nombroses seccions de sòls de diferents paisatges, dels seus usos, composicions, propietats i característiques, concentrades en un únic lloc a cobert de les inclemències meteorològiques, junt amb tota la documentació i les mostres associades.

 

Museu geològic a l'aire lliure

El Museu geològic a l'aire lliure Pirineus Geological Open Museum és un projecte situat als carrers de Tremp amb objectes geològics de gran format que expliquen, de manera didàctica, els materials que formen la serralada dels Pirineus i les seves edats geològiques.

Aquest Museu consta de dos espais destacats:

  • El passeig de Pompeu Fabra, es va intervenir en el paviment del passeig central per transformar-lo en una avinguda dels Temps Geològics. Fent servir materials naturals dels Pirineus i rajoles que reprodueixen el codi de colors de les diferents eres, es representa la Taula Internacional dels Temps Geològics. El muntatge es completa amb elements informatius sobre els moments geològics que han donat origen a algunes espècies i les extincions massives. Aquesta intervenció fa compatibles els usos públic i museístic del passeig.
  • El parc del Barranc del Joncar, on s'habilita el jardí geològic format per més d’una desena de grans monòlits, és a dir, columnes dels diversos tipus de roca representatius dels Pirineus. També es col·locaran monòlits davant de l’edifici del CSTP.

Entre el passeig de Pompeu Fabra i el parc del Barranc del Joncar es va instal·lar un element singular, tipus far, que relaciona ambdós sectors.

El juny de 2016 es va signar el conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Tremp i l'ICGC per a la materialització d'aquest projecte. Més informació

 

Centre de documentació

El centre de documentació del CSTP està especialitzat en geologia, edafologia i cartografia dels Pirineus. La Cartoteca de Catalunya (ICGC) s'ha encarregat d’analitzar i proposar l’organització, l'inventari i la catalogació de les obres d’aquest centre de ciències de la terra.

Horari: De dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 h i de 15.00 a 18.00 h. Concerteu visites trucant al 973 650 830 o escrivint un correu electrònic a infotremp@icgc.cat.

 

Activitats formatives i divulgatives

El CSTP contribueix a difondre el coneixement geològic i edafològic de l'àrea pirinenca en jornades adreçades a professionals i també amb activitats educatives diverses, tant dins de l'àmbit escolar, com en relació a centres universitaris i de recerca.

El CSTP també és la seu científica del Geoparc Orígens als Pirineus Catalans.

Geotraversa

Una Geotraversa consisteix a establir una sèrie de georutes que creuen tota la serralada pirinenca, aprofitant senders ja existents, com ara GR i altres. Aquestes georutes s'equipen amb una sèrie de punts senyalitzats en què s'observen i s'expliquen els trets més importants i espectaculars de la constitució geològica i dels sòls dels Pirineus, de la seva formació, la seva història i, si escau, fets científics anecdòtics.

El CSTP treballa en propostes de divulgació del patrimoni geològic del Pirineu a través de la preparació de geotraverses.

Entorn d'Aprenentatge (EdA) de Tremp

A partir del conveni signat al 2014 entre l'ICGC, el Departament d'Ensenyament, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i l'Ajuntament de Tremp, el CSTP dóna suport a la formació del professorat de l'Entorn d'Aprenentatge de Tremp, cedeix material promocional per als alumnes i facilita continguts per a diverses activitats a l'entorn de les ciències de la Terra.

Web de l'EdA de Tremp

 

Espais de formació i treball

Equipaments del CSTP

Imatge
Alumnes utilitzant microscopis en una de les sales de formació del CSTP

Alumnes utilitzant microscopis en una de les sales de formació del CSTP

El CSTP ofereix els seus espais i la seva experiència per a portar-hi a terme activitats formatives i de treball.

A més, a l'edifici del CSTP, la climatització i l'aigua calenta sanitària són d'origen geotèrmic, instal·lació que pot ser d'interès per a d'altres organismes interessats en aquest sistema d'obtenció d'energia renovable i sostenible.

Horari de visita: De dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 h i de 15.00 a 18.00 h. Concerteu visites trucant al 973 650 830 o escrivint un correu electrònic a infotremp@icgc.cat.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

La Conca de Tremp

La Conca de Tremp constitueix un oil system, circumstància que li confereix un atractiu a nivell internacional i que ha motivat que els seus afloraments resultin idonis per a empreses del sector dels hidrocarburs per a la formació del seu personal tècnic.

Imatge
Foto de la Conca de Tremp

Conca de Tremp

Imatge
Professor assenyalant, des d'un mirador, grans estructures geològiques de la Conca de Tremp

Activitat formativa sobre geologia estructural

 

 

 

 

 

 
Imatge
Professor indicant detalls en un tall de sòl

Activitat formativa sobre sòls