Context sismotectònic
El terratrèmol ha tingut lloc a la costa Nord del Marroc, prop de la ciutat de Al.Hoceima, de Mw=6.5 segons el CSEM i a una profunditat superficial de menys de 10km segons les agències marroquines: SPGM i CNRM.
El terratrèmol se situa en el límit de plaques Iberia-Àfrica, en la seva part Central (Figura 1). Aquesta zona està caracteritzada per una sismicitat més difosa que les dues zones veïnes del Golf de Cadis a l'Oest i d'Algèria a l'Est.
Estudis recents (Buforn et al., 2004) han posat en evidència un dèficit de sismicitat durant el segle XX, respecte les dues zones veïnes, que podria interpretar-se com un període anòmal de quietud sísmica. Anteriorment durant el segle XIX dos terratrèmols van tenir lloc al Sud d'Espanya de M>6 (1829 i 1884), d'efectes destructors.
Figura 1. Límit de plaques Iberia-Àfrica, en la seva part Central (Buforn et al., 2004).
A la mateixa zona, l'any 1994 (Bezzegoud and Buforn, 1999) es va produir un terratrèmol de magnitud propera a 6, amb menys danys que els produïts per l'actual del mes de febrer de 2004.
A escala regional les formacions plio-quaternàries es localitzen a la perifèria del Rif, en particular a la costa, on les deformacions tectòniques han estat mès estudiades (J.L. Morel 1988 i 1994) i L. Ait Brahim (1990, 1991, 1997).
Els tipus d'estructures associades a les deformacions més remarcables (Figura 2) són:
Les grans falles en direcció senestres i inverses NE-SW (Al Hoceima, Nekor, Saïss, Melilla).
Els encavalcaments, corresponents a rampes emergents (Rif intern/extern, encavalcament frontal dels mantells del pre-Rif), limitats o tallats per les falles en direcció anteriors,
Els plecs de gran radi (Ketama, regió de Tanger),
Un sistema de falles normals neoformades, delimitant zones d'enfonsament de rebliment quaternari (graben d'Al Hoceima, amb espessors dels dipòsits de fins a 400 m).
Les falles principals semblen organitzades en funció de les grans falles en direcció i afectant probablement a tota l'escorça, com les de Jebha i les del sistema Al Hoceima/Nekor/Saïss/Melilla en un camp d·esforços compressiu N-S a NW/SE.
Figura 2. Mapa tectònic de la zona (Service Géologique du Maroc, 1984).