L’ICGC dona el tret de sortida al projecte SOLPYR | icgc

L’ICGC dona el tret de sortida al projecte SOLPYR

07/05/2024 14:00
Imatge
SOLPYR

 

  • El projecte SOLPYR EFA045/01, coordinat per l’ICGC, uneix 9 socis de totes les regions pirinenques per definir el Pla d’Acció Transfronterer pels sòls del Pirineu

Els dies 29 i 30 d’abril es va celebrar la reunió de llançament de SOLPYR “Sòls del Pirineu. Conèixer-los per protegir-los” (EFA045/01), el primer projecte pirinenc que posa el focus en l’elaboració d’un mapa transfronterer dels sòls als Pirineus per ajudar a la protecció i la conservació d’aquest recurs natural tan fràgil i desconegut.   
Tot i que SOLPYR es va iniciar l’1 de gener, la reunió de llançament s’ha dut a terme al mes d’abril a la seu de l’ICGC de Tremp. Socis i associats al projecte, potencials usuaris i organismes competents en matèria d’entorn natural i canvi climàtic als Pirineus han pogut conèixer més en profunditat el projecte, les accions que s’estan fent i l’impacte esperat sobre el territori en els propers tres anys.

En l’àmbit de la governança, la reunió de llançament de SOLPYR ha estat una oportunitat per debatre i decidir les bases del Pla d’Acció Transfronterer pels Sòls del Pirineu. Així, l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), l’Institut Basc de Recerca i Desenvolupament Agrari NEIKER, la Universitat Pública de Navarra, l'Institut Pirinenc d'Ecologia, l’agrupació francohispanoandorrana FORESPIR, la Fundació Marcel Chevalier, el grup Géosciences Environnement Toulouse de la Universitat de Tolosa i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya han definit els punts clau per a la resiliència dels sòls del Pirineu, per tal de complir l’estratègia de la Unió Europea de protecció del sòl per al 2030.

El canvi climàtic i la pressió de les activitats de muntanya estan afectant directament la salut dels sòls, ja que en aquestes zones estan poc desenvolupats i són molt vulnerables a l’erosió, a la compactació i a la pèrdua de capacitat d’emmagatzematge de carboni orgànic. Responent a aquest problema, SOLPYR permetrà disposar d'informació unificada i d’un catàleg dels principals sòls dels Pirineus, així com definir una sèrie de bones pràctiques per a la seva protecció.

Un altre eix d’aquest projecte és la sensibilització de la població i els usuaris de muntanya mitjançant una sèrie d’eines divulgatives i educatives que tenen com a fil conductor els senders de muntanya. En aquest sentit, es preveu definir les bases per a una campanya de sensibilització transfronterera, desenvolupar materials i activitats a través d’itineraris edàfics (edaforutes) inclosos en els senders de muntanya seleccionats i elaborar un joc didàctic que es distribuirà a centres educatius, centres d’informació i refugis de muntanya.

SOLPYR està cofinançat al 65% per la Unió Europea a través del programa Interreg VI-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2021-2027), que persegueix reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera.

 

Notícies externes relacionades

 

Altres enllaços d’interès

 

Imatge
Grup de 7 persones fent treball de camp

Assistents a la sortida de camp organitzada durant la reunió de llançament del projecte SOLPYR el dia 30 d’abril

 

Imatge
Dues persones observant un monòlit de sòl.

Mostra de sòls durant la reunió de llançament del projecte SOLPYR

 

Imatge
Interreg POCTEFA Cofinanciado por la Unión Europea Cofinancé par l’UNION EUROPÉENNE