“Editores de mapes: dones al capdavant de les grans editorials cartogràfiques”, exposició per visibilitzar el seu paper | icgc

“Editores de mapes: dones al capdavant de les grans editorials cartogràfiques”, exposició per visibilitzar el seu paper

15/03/2023 09:00
  • En aquest recorregut virtual posem nom i cognoms a les editores que van dirigir destacades editorials cartogràfiques des dels Països Baixos del segle XVI fins a la Catalunya del segle XX. 
  • Mitjançant els mapes antics conservats a la Cartoteca de Catalunya, es vol difondre el paper de les dones com a editores de cartografia.

 

Imatge
Mapa antic de Barcelona, dins de les muralles, el castell de Montjuïc i la zona de camps al voltant.
(1706). Plan de la ville de Barcelone et chateau de Mont Iuy. La Haia: chez Anna Beek. (Cartoteca, RM.215263) https://cartotecadigital.icgc.cat/digital/collection/catalunya/id/1434/rec/1

 

Una de les missions de l’ICGC, a través de la Cartoteca de Catalunya, és recollir, conservar, preservar i difondre documentació cartogràfica i geogràfica, especialment la referida al territori de Catalunya.

En aquest sentit, hem preparat l’exposició “Editores de mapes: dones al capdavant de les grans editorials cartogràfiques” que té el doble objectiu de difondre els fons de la Cartoteca i de posar de relleu el treball de les dones editores en l’àmbit de la cartografia.

 

Imatge
Dona asseguda damunt d’un globus terraqüi, amb una branca de llorer a una mà i un compàs a l’altra mesurant la Terra.
(1904). Coberta de l’Atlas geogràfico de Portugal. Editorial Alberto Martín. (Cartoteca, RL.2527).

 

Els mapes són una obra coral en què professionals diversos participen en la seva creació: agrimensors, delineants, topògrafs, gravadors, dibuixants, il·luminadors, litògrafs, impressors, editors, venedors... A partir del segle XVI a Europa es va crear una profitosa indústria editorial dedicada a la publicació de mapes. Els noms dels fundadors han passat a la història com a autors molt prolífics però moltes dones que també van participar en aquestes empreses, i en alguns casos les van liderar, són pràcticament desconegudes.

L’exposició posa en valor l’obra de dones en cases editorials tan importants dels segles XVI-XVIII com Hondius, Ortelius, Sanson, Bealieu o Blaeu. I, a la Catalunya del segle XX, descobrim el paper de Dolores Zamora al capdavant de l’editorial Alberto Martín; Montserrat Llobet, a Geògraf Salvador Llobet Edicions Cartogràfiques, i Glòria Puchades, a Montblanc. 

Amb aquest recorregut virtual, l’ICGC manté el compromís a fomentar la visibilització del paper de les dones en els àmbits científics i tècnics relacionats amb la cartografia i la geologia.

 

Recursos

Exposició virtual: Editores de mapes.

Exposició portable: seu de Montjuïc de l’ICGC del 15 de març al 28 d’abril.

 

A la Cartoteca de Catalunya conservem fons de valor incalculable: mapes de Catalunya, mapes del món, fotografies.. Podeu consultar-los i descarregar-los amb alta resolució a través de la Cartoteca Digital a https://cartotecadigital.icgc.cat/.