Línia de costa | icgc

Línia de costa

L’ICGC cartografia la línia de costa dins el conjunt de productes de l’entorn litoral de Catalunya.

La línia de costa és la línia que marca la intersecció entre la terra i la mar en un moment determinat. Aquesta línia pot variar a causa de fenòmens naturals com les marees, l'erosió o la sedimentació, així com per intervencions humanes.

Les línies de costa es dibuixen resseguint el límit terra-mar que es visualitza en les ortoimatges del vols fotogràfics periòdics que realitza l’ICGC  sobre el litoral de Catalunya. Aquests vols fotogràfics de tot l’àmbit litoral es realitzen amb una periodicitat anual des de l’any 2008  i amb una periodicitat bianual des de l’any 2022. L’àmbit d’aquests vols és tota la costa catalana.

També es generen línies de costa a partir de les ortoimatges dels vols fotogràfics que ve realitzant l’ICGC des de l’any 2017, en les zones del litoral afectades per un temporal

Aquestes dades serveixen per avaluar els canvis de la línia de costa al llarg del temps o pels efectes dels temporal, i determinar les zones de pèrdua o de guany de sediments per adaptar la gestió del litoral als canvis.

El sistema de coordenades adoptat és l’oficial a Catalunya: sistema de referència ETRS89 i cotes ortomètriques emprant el model de geoide EGM08D595.

Imatge
Logo CC BY 4.0
Geoinformació subjecta a una llicència de Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons.   
Més informació

Descarrega

Què entenem per línia de costa?

La línia de costa defineix la frontera entre terreny emergit i submergit per una data determinada que aproximadament coincideix amb l’origen del sistema de referència altimètric. En les zones de sorra coincideix amb el límit de sorra mullada i sorra seca més estable i en les zones de roques o esculleres es fa coincidir amb el nivell del mar que s’observa en el moment de la captura. L’onatge, les marees i els canvis del terreny al llarg de la mateixa captura de dades, fan que aquesta línia hagi de ser necessàriament una aproximació, especialment en zones de poca fondària i acumulació de sediments com el Delta de l’Ebre.

La línia de costa es traça mitjançant fotointerpretació del límit entre la terra i el mar, utilitzant ortoimatges d’alta resolució (10 o 15 cm) generades per l’ICGC. Aquestes imatges s’obtenen a partir dels vols de cobertura periòdica de la costa, permetent una representació detallada i precisa del litoral.

Producte resultant

El producte "línia de costa" és un arxiu vectorial que representa el contorn de la costa. Cada tram inclou informació sobre el tipus de terreny que es descriu indicant una de les següents tipologies:  

  • Sorra: sorres en platges independentment de la granulometria.
  • Roca: roques naturals.
  • Escullera: Construccions artificials de roques.
  • Moll: construcció portuària.
  • Riu:  línia de desembocadura del riu al mar.

A cada tram se li associa també la data en què es va capturar la imatge utilitzada per dibuixar-lo. Això permet a l'usuari conèixer fàcilment la data associada a cada segment de la línia de costa.

 

Casos d'ús destacats

Línia de costa - periòdica

La dinàmica litoral està en constant evolució a causa de múltiples factors, com el transport de sediments, l’onatge, els canvis en els corrents marins, el vent i les intervencions humanes, com la construcció i modificació de ports, espigons i regeneracions artificials de platges. Aquests elements influeixen directament en el traçat de la línia de costa, fent que aquesta es desplaci amb el temps.

Disposar d’una línia de costa actualitzada és fonamental per a una gestió eficient del territori, ja que permet prendre decisions informades en àmbits com la planificació urbanística, la conservació d’ecosistemes costaners i la protecció davant fenòmens extrems, com temporals i pujades del nivell del mar. 

Imatge
Línia de costa - periòdica (Cas de L'Escala-Castell de Platja d'Aro i S'Agaró)

 

Línia de costa - temporals

Disposar de línies de costa de diferents èpoques permet analitzar l’evolució del litoral al llarg del temps. Això és especialment útil per estudiar la dinàmica dels sediments a la part emergida després d’un temporal, ja que facilita la identificació de zones on s'han acumulat o s'han perdut sediments. Aquest tipus d’anàlisi és fonamental per a la gestió costanera, ja que ajuda a planificar mesures de protecció, regeneració de platges i adaptació als efectes del canvi climàtic, com l’erosió accelerada i l’augment del nivell del mar.

La disponibilitat de línies de costa de diferents èpoques ajuda a poder fer estudis de la dinàmica dels sediments en la part emergida després d’un temporal per avaluar les zones amb aportacions o pèrdues de sediment.

Imatge
Línia de costa - temporals (Punta Tordera)