Els nostres serveis
Els serveis que l’ICGC ofereix en aquesta Carta són els següents:
- Servei 1: accés directe a la Geoinformació.
- Servei 2: posicionament geodèsic integrat de Catalunya.
- Servei 3: informació i vigilància d'allaus.
- Servei 4: informació sísmica.
Condicions d’accés i requisits generals als serveis de la Carta
L’accés als serveis de la Carta és de caràcter universal i sense restriccions per a tota la ciutadania.
Tots el serveis són d’accés telemàtic i en alguns casos es precisa també el registre gratuit a fi de rebre els bulletins i dades corresponents.
Règim econòmic aplicable als serveis de la Carta
Els serveis que presta l’ICGC son gratuïts llevat d’aquells que impliquen el lliurament d’un suport físic (mapes impresos, documents gravats, etc) que tenen un cost. Els preus d’alguns dels productes a la venda estan a la botiga electrònica https://ebotiga.icgc.cat/.
Canals de prestació comuna dels serveis
Els serveis s'ofereixen a través dels canals següents:
- Digital.
- Presencial: Centre d’Atenció a l’Usuari (CAU).
Relació dels principals serveis que s’ofereixen
Servei 1. Accés directe a la geoinformació
- Descripció del servei: el servei permet l'accés a la geoinformació actualitzada oficial de Catalunya per al seu consum directe a través de la xarxa i/o descàrrega de la mateixa per a un consum sense connectivitat.
- Persones destinatàries: tota la ciutadania, incloent-hi professionals de nombrosos àmbits.
- Activitats que es duen a terme: dissenyar i desenvolupar aplicacions web i mòbils per a visualització i descàrrega de geoinformació, prèvia preparació dels servidors de geoinformació necessaris. L’accés a la geoinformació en línia es fa a través d’estàndards (oficials i/o de facto) i fent servir els formats de dades més adients. Aquest servei s’orienta a un perfil de públic expert en el tractament, anàlisi i ús de la geoinformació.
- Al servei es pot accedir:
- Digitalment: a través del web: https://www.icgc.cat/ca/Geoinformacio-i-mapes.
- Presencialment: a través del CAU. Els horaris d'atenció són:
- On line: 24 hores / 365 dies l'any.
- CAU: consulteu el web: https://www.icgc.cat/ca/LICGC/Contacte/Adreces-i-telefons/Centre-dAtencio-lUsuari.
- Temps mitjà de tramitació:
- accés on-line: immediat.
- accés presencial: temps d’espera inferior a cinc minuts.
Servei 2. Posicionament geodèsic integrat de Catalunya
- Descripció del servei: el servei té l'objectiu de facilitar la determinació de les coordenades a Catalunya en el marc de referència oficial SPGIC (Servei de Posicionament Geodèsic Integrat de Catalunya).
- Persones destinatàries: tota la ciutadania, amb especial esment per a professionals de la geomàtica, agricultura de precisió, control de flotes, etc.
- Activitats que es duen a terme: sistema integrat tridimensional de referència, horitzontal i vertical, que ofereix el servei a partir d’observacions contínues de les constel·lacions GNSS, així com de campanyes d’observació puntuals. Aquestes observacions es normalitzen i modelitzen per a poder oferir un servei de posicionament geodèsic fiable i mesurable, tant per a la comunitat geodèsica i topogràfica com per a la societat civil en general. El servei també comporta el càlcul i manteniment de marc de referència homologat.
- Al servei es pot accedir:
- Per al servei en temps real i botiga RINEX: registrar-se a https://catnet-ip.icgc.cat/SBC/Account/Register.
- Per a newsletters i comunicacions: https://icgc.cat/Registre/Voleu-rebre-informacio-de-l-ICGC.
- En ambdós casos cal registrar-se. El fitxer RINEX també disponible a Geofons, sense registre previ.
- El servei està disponible 24 hores / 365 dies l'any. El tràmit d'alta al registre pot trigar 48 hores.
Servei 3. Informació i vigilància d’allaus
- Descripció del servei: l'objecte del servei és proporcionar a la població i a l’Administració, especialment Protecció Civil, informació continuada sobre la nivologia i les allaus a través de la predicció temporal i espacial.
- Persones destinatàries: tota la ciutadania, en especial la de regions i activitats de muntanya. En la prestació del servei és important la participació de Protecció Civil.
- Activitats que es duen a terme:
- Elaboració i difusió de les prediccions de perill d’allaus en el marc del Pla ALLAUCAT.
- Elaboració i difusió d’informació nivològica.
- Manteniment, explotació i validació de les bases de dades i elaboració de cartografies d’allaus.
- Gestió i manteniment de la xarxa d’observació nivològica i d’allaus.
- Estudis d’afectació del canvi climàtic en el mantell nival.
- Prediccions locals i assessorament en situacions crítiques.
- La informació es genera a partir de les xarxes establertes a tal efecte i d’acord amb els estàndards de la European Avalanche Warning Services (EAWS). També dona suport en l’avaluació del risc d'allaus i sobre la seva mitigació.
- Activitats formatives a mossos d’esquadra, agents rurals i bombers.
- Al servei es pot accedir:
- Consulta directa a través del web: https://www.icgc.cat/ca/Ambits-tematics/Riscos-i-emergencies/Allaus.
- Recepció diària mitjançant un formulari de registre: https://icgc.cat/Registre/Voleu-rebre-informacio-de--ICGC.
- Està disponible 24 hores / 140 dies l'any i mentre hi hagi innivació.
- Es publica un butlletí cada 24 hores, de consulta al web o recepció a l'adreça electrònica de subscripció o mitjançant xarxes socials.
Servei 4. Informació sísmica
- Descripció del servei: l'objecte del servei és proporcionar a la població, a l’Administració, i en particular a Protecció Civil, informació ràpida sobre els terratrèmols que tenen lloc o poden afectar Catalunya.
- Persones destinatàries: tota la ciutadania, especialment a Protecció Civil i a les diferents administracions i professionals en l’avaluació del risc sísmic i la seva mitigació. En la prestació del servei és important la participació de Protecció Civil, que rep el senyal d'alerta al mateix temps que l'ICGC.
- Activitats que es duen a terme:
- Elaboració i emissió de comunicats urgents en cas de terratrèmols percebuts per la població, en el marc del pla SISMICAT.
- Processat de registres sísmics, anàlisi i difusió al web.
- Publicació al web dels sismogrames en directe de les estacions sísmiques en temps real.
- Gestió, manteniment i publicació al web de bases de dades de sismicitat.
- Servei de guàrdia de 24 hores durant tots els dies de l’any.
- Al servei es pot accedir:
- La consulta dels sismogrames en directe a través del web: https://www.icgc.cat/ca/Ambits-tematics/Riscos-i-emergencies/Terratremols/Sismogrames-en-directe.
- També es pot consultar: https://www.icgc.cat/ca/Ambits-tematics/Riscos-i-emergencies/Terratremols.
- L'alerta per terratrèmol percebut és automàtica i immediata a l'ICGC i a Protecció Civil.
- El servei està disponible 24 hores / 365 dies l'any i les actuacions són immediates.
Normativa aplicable
El marc normatiu i competencial que empara la Carta és el següent:
- Article 152.4 de la Llei 2/2014 del 27 de gener, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic indica que les funcions de l’ICGC són les relacionades amb l’exercici de les competències sobre geodèsia i cartografia i sobre la infraestructura de dades espacials de Catalunya, i també les d’impulsar i dur a terme les actuacions relatives al coneixement, la prospecció i la informació sobre el sòl i el subsol, en els termes establerts per la Llei 16/2005, del 27 de desembre, de la informació geogràfica i de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, que i per la Llei 19/2005, del 27 de desembre, de l’Institut Geològic de Catalunya.
- Llei 16/2005 del 27 de desembre en l’article 6.2 lletres a), b) i c) determina que l’Institut Cartogràfic de Catalunya té entre les seves funcions la d’establir, gestionar, conservar i millorar la infraestructura física i els sistemes tecnològics necessaris per a construir i gestionar el Servei de Posicionament Geodèsic Integrat de Catalunya i el manteniment de les bases de dades topogràfiques que hi donen suport, dur a terme les cobertures d'imatge mètrica aèria del territori de Catalunya, amb sensors actius i passius i, establir i mantenir les bases de dades cartogràfiques i les sèries cartogràfiques que en deriven, segons els estàndards establerts.
- Llei 19/2005, del 27 de desembre en l’article 3.2 lletres m) i o) determina que l’Institut Geològic de Catalunya té entre les seves funcions estudiar i avaluar els riscs geològics o associats, inclòs el risc d'allaus; la proposta de mesures per a fer-ne la previsió, la prevenció i la mitigació, i donar suport als organismes competents en la planificació i l'ordenació del territori, en l'urbanisme i en la gestió de les emergències; desenvolupar i mantenir la xarxa sísmica i el servei d'informació sismològica i d'avaluació del risc sísmic de Catalunya.