Notícia 521 - Catalunya enregistra un començament d'any sísmicament actiu, però dins de la normalitat de la Mediterrrània occidental
Catalunya ha tingut un començament d'any sísmicament actiu, però que entra dins de la normalitat de l'activitat sísmica del país, amb 800 terratrèmols, segons les dades conegudes a partir dels enregistraments de la Xarxa sísmica de Catalunya, operada per l'ICGC. A Catalunya cada any s'enregistren, de mitjana, un miler de tremolors. Els detalls sobre els epicentres d'aquests moviments i els enregistraments de la Xarxa es poden consultar al web de l'Institut.
Des d'inici de 2022 es destaquen les sèries sísmiques de l'Alt Urgell i la Val d'Aran.
La seqüència sísmica de l'Alt Urgell ja havia començat a principi d'octubre de 2021, en què es va enregistrar un terratrèmol de magnitud 3.6. Però no va ser fins al dia 1 de febrer de 2022 que es va produir el sisme de major magnitud, 3.8. Aquesta seqüència compta amb més de 400 sismes. Els terratrèmols de major magnitud han estat àmpliament percebuts per la població de les comarques més properes a l'epicentre i també a Andorra, però no han causat danys. Es considera que una tremolor es pot començar a percebre a partir d'una magnitud 2 o 2.2.
Pel que fa a la sèrie sísmica de la Val d'Aran, es va enregistrar més de 300 terratrèmols, cap amb una magnitud significativament superior a la resta. Tot i que es té notícia d'algunes tremolors percebudes per la població, la majoria han passat desapercebudes.
Els terratrèmols són fenòmens impredictibles, sobtats i recurrents en el temps. Aquesta recurrència aconsella monitorar la sismicitat, avaluar el risc i comptar amb els plans d'actuació adequats. L'Institut disposa de 41 estacions sísmiques repartides per tot Catalunya.
L'ICGC és el responsable de desenvolupar i mantenir la xarxa sísmica, i l'estudi i avaluació del risc sísmic de Catalunya. Dona suport a les administracions i als professionals en l'avaluació del risc sísmic i la seva mitigació. Ha participat en l'elaboració i revisions del Pla especial d'emergències sísmiques a Catalunya (SISMICAT), en el marc del qual és el coordinador tècnic del grup d'avaluació sísmica i dona suport als grups d'intervenció sobre el terreny que actuen després d'un terratrèmol per a l'avaluació de danys en els edificis i la seva habitabilitat.
La informació que arriba en temps real al centre de recepció de dades sísmiques de l'ICGC s'emmagatzema i es processa pensant en les necessitats dels usuaris: Protecció Civil, administracions, la comunitat investigadora i el públic en general. La informació recopilada per l'Institut permet a la Direcció General de Protecció Civil activar, si és necessari, el Pla SISMICAT.
En cas de terratrèmol percebut per la població, l'ICGC dona suport a la gestió de l'emergència mitjançant la generació i difusió ràpida de comunicats sísmics d'alerta i d'escenaris de danys. Les dades en temps real es difonen a la població a través del seu web, twitter i RSS.
Les persones que hagin percebut un sisme poden omplir el formulari que es troba al web de l'ICGC per ajudar els experts a caracteritzar el terratrèmol i també consultar els consells d'autoprotecció al web de Protecció Civil.
Sismicitat instrumental per al període 1984-2019 i els terratrèmols històrics més importants caracteritzats a partir d'enregistraments macrosísmics.