Notícia 365 - L'ICGC cedeix el PGOM a l'Ajuntament de Tremp | icgc

Notícia 365 - L'ICGC cedeix el PGOM a l'Ajuntament de Tremp

25/10/2019 05:03

Imatge
El 16 d'octubre de 2019 l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) va cedir a l'Ajuntament de Tremp el Pirineus Geological Open Museum (PGOM). Aquest acte va ser formalitzat per l'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, i pel director de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Jaume Massó.

El Pirineus Geological Open Museum és una exposició de geologia a l'aire lliure i permanent ubicat a Tremp que mostra la formació de la Terra i l'evolució de la vida. Consta de tres àmbits públics:

- el Jardí de les Roques, situat al Parc del Barranc del Joncar, on hi ha 13 tipus de blocs de roques provinents dels Pirineus;

- l'Avinguda dels Temps Geològics, ubicada al Passeig de Pompeu Fabra, on es mostra, en el paviment construït amb diferents materials naturals i artificials, l'evolució de la Terra i de la vida, i

- el Far, una torre singular formada per acer i roques, ubicat a la intersecció entre el Jardí de les Roques i l'Avinguda dels Temps Geològics, que indica el punt d'inici de la visita al complex geològic.

L'exposició completa el conjunt geològic de la zona que concentra en pocs quilòmetres quadrats un laboratori natural d'àmbit geològic, miner, paleontològic i cultural de primer nivell i on del Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES), a través de l'ICGC, hi té la seu del Centre de Suport Territorial Pirineus.

Aquesta obra, impulsada pel DTES, és una realitat gràcies al conveni de col·laboració número 164 signat el 2016 entre l'Ajuntament de Tremp i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per a la realització d'una exposició permanent d'objectes geològics a ubicar al Passeig de Pompeu Fabra i al Parc del Barranc del Joncar, i a l'aportació del Gremi d'Àrids, ajuntaments i particulars que han cedit les roques i els materials constructius sense els quals no hagués estat possible dur a terme aquest projecte.

L'objectiu del PGOM és apropar de manera senzilla i lúdica, a estudiants i a la ciutadania en general, alguns conceptes bàsics de geologia relacionats amb l'evolució de la Terra i de la vida i la tipologia de roques representatives dels Pirineus.