L'ICGC i l'ACA lideren un estudi innovador sobre la gestió dels recursos hídrics a Catalunya amb dades dels satèl·lits Copernicus | icgc

L'ICGC i l'ACA lideren un estudi innovador sobre la gestió dels recursos hídrics a Catalunya amb dades dels satèl·lits Copernicus

26/09/2024 13:13

Durant el 2024, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha col·laborat amb l'Agència Espacial Europea (ESA), l’European Association of Remote Sensing Companies (EARSC) i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per posar en comú els beneficis potencials i aspectes tècnics i d'usabilitat de les dades d'observació de la Terra. Aquest treball conjunt ha donat lloc a l’estudi de cas d'èxit Water Resources Management in Spain. Using Sentinels to monitor groundwater resources in Catalan aquifers.

 

Imatge
L'església vella de Sant Romà de Sau, que normalment està sota l'aigua de l'embassament, totalment emergida

Església vella de Sant Romà de Sau

 

L'informe subratlla la importància de l'aigua com a recurs crític a Catalunya i com les dades proporcionades pels satèl·lits del programa Copernicus permeten detectar deformacions del terreny causades per l'explotació dels aqüífers. Aquesta informació, complementària a les mesures gestionades per l'ACA, ofereix una visió sinòptica i d'anàlisi temporal que resulta essencial per a la gestió sostenible dels recursos hídrics.

Copernicus, el programa d'Observació de la Terra de la Unió Europea, compta amb una constel·lació de satèl·lits anomenats Sentinel que proporcionen dades obertes i gratuïtes de gran qualitat. Des de l'inici del programa el 2015, l'ICGC ha estat un actor clau en l'explotació d'aquestes dades, aplicant-les en àmbits com les deformacions del terreny o el monitoratge  de l'estat dels boscos.

En els darrers anys, la col·laboració entre l'ICGC i l'ACA ha consolidat l'ús de les dades d'observació de la Terra, especialment les provinents de Copernicus, per millorar la gestió de l'aigua a Catalunya. A més, l'ICGC ha destacat pel seu paper en la transformació de les dades de Sentinel en informació valuosa, una tasca que va despertar l’interès del programa Sentinel Benefit Studies-SEBS l’any 2023.

Gràcies a l'excel·lència dels treballs desenvolupats i la rellevància de la temàtica, els projectes de l'ICGC i l'ACA han estat seleccionats com a cas d'ús destacat en l'àmbit de la generació de beneficis de Copernicus.