Analitzem els efectes de l’episodi de pluges intenses al Montsià (2-3 de setembre) | icgc

Analitzem els efectes de l’episodi de pluges intenses al Montsià (2-3 de setembre)

15/09/2023 11:45
  • Els episodis de pluges intenses, com l’ocorregut a primers de setembre al Montsià, són cada vegada més freqüents. Per poder dissenyar estratègies de prevenció i mitigació dels seus efectes, cal conèixer la seva dinàmica i els seus impactes.

 

El canvi climàtic és un fenomen global que està alterant els patrons meteorològics arreu del món. Un dels efectes més visibles d'aquest canvi és l'augment de les precipitacions extremes.

Durant el cap de setmana del 2-3 de setembre, una DANA (depressió aïllada en nivells alts) va travessar Catalunya i va provocar intenses pluges que es van concentrar sobretot al sud de Tarragona i van impactar de manera notable a la comarca del Montsià i, especialment, al municipi d'Alcanar. En un període de 24 hores, s’hi va registrar una acumulació de precipitacions superior a 200 mil·límetres.

A l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) treballem en l’àmbit dels riscos geològics per tal de disposar d’una informació de referència que permeti proposar accions preventives i reactives per reduir-ne els impactes en les activitats humanes i en el medi ambient. Amb aquest objectiu, en els dies següents a aquesta DANA, hem dut a terme dues actuacions:

  • El dia 5 de setembre, experts en prevenció i intervenció en riscos geològics de l’ICGC van fer treballs sobre el terreny, d’entre els quals en destaquem els següents:
    • La inspecció dels barrancs del municipi d’Alcanar que van ser més actius durant l’episodi: El barranc del Llop, on es van provocar afectacions importants des de la carretera N-340 fins al mar, i la part baixa del barranc del Codonyol.
    • L’avaluació de les zones més afectades, per tal de poder determinar l’abast de les inundacions i la dinàmica dels sediments i dels processos erosius durant l’avinguda.
    • La identificació d’obres de drenatge, infraestructures viàries i edificis amb afectacions: soscavació, caiguda de murs i marges, acumulació de blocs...
  • El dia 6 de setembre vam dur a terme un vol sobre les zones afectades, des de la Ràpita fins a la Sénia. A partir d’aquest vol s’ha realitzat l’ortofoto amb mida de píxel de 10 cm que, a través del Visor de l’evolució de la costa, permet comparar el territori amb imatges anteriors a aquest episodi de pluges.

El treball dut a terme és cabdal per comprendre l’abast i els efectes d’aquest episodi. Però també és fonamental per a la planificació d’accions futures davant d’esdeveniments meteorològics extrems per tal de millorar la seguretat i la resiliència enfront del canvi climàtic i els riscos geològics associats.

Imatge
Tècnica de l’ICGC recopilant informació a la llera d’un curs fluvial que ha soscavat una carretera
Treballs d’inspecció i avaluació sobre el terreny

 

Accés al visor:  https://visors.icgc.cat/costa

Imatge
Captura de pantalla del visor en una zona costanera. Anar al visor

El visor de l’Evolució de la costa permet comparar la situació abans i després de l’episodi de pluges intenses