Imatges de neu i allaus | icgc

Imatges de neu i allaus

Recull d'imatges rebudes de neu i allaus

Envia'ns les teves fotos, indicant-ne la data i el lloc, així com el teu nom i correu electrònic de contacte.

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya es reserva el dret d'utilitzar aquestes imatges en les seves publicacions i articles, sempre de caràcter públic i sense afany de lucre. A totes les imatges que siguin publicades hi figurarà sempre el nom de l'autor.

Circ de Gavarnie durant la Setmana Santa de 2005 (Autora: Yolanda quilez)Circ de Gavarnie durant la Setmana Santa de 2005 (Autora: Yolanda quilez)

"Les dues fotografies que adjunto van ser fetes al circ de Gavarnie durant la Setmana Santa de 2005. Pel gran soroll de l'allau eren trossos de gel combinat amb neu. Jo ho vaig viure com una experiència formidable però els caminants que hi havien prop, i els que va arribar l'allau als peus, es van emportar un bon ensurt. No va ser la primera ni l'última que és va veure durant el matí d'aquell dia. Sincerament, era el primer cop que veia un allau en la meva vida, em va impressionar moltíssim i encara que siguin perilloses són d'una bellesa magnífica" (Autora: Yolanda Quilez).


 

Port de la Bonaigua (Autor: Jaume Vallès, divendres 25 de març de 2005)

Típica allau que hi ha cada any al Port de la Bonaigua, des del Pallars Sobirà, a l'alçada de la Mare de Déu de les Ares (Autor: Jaume Vallès, divendres 25 de març de 2005).


 

Tuc de Mulleres, divendres 25 de març del 2005 (Autor: Jordi Cateura)

Curiosa allau de fusió observada pujant al Tuc de Mulleres des de la boca sud del túnel de Vielha, el divendres 25 de març del 2005. Segurament s'havia produït durant els dies anteriors després d'uns dies d'altes temperatures. Cal dir que per la zona s'observaven restes de vàries allaus de fusió (Autor: Jordi Cateura).


 

Foto 1. Coll del Bataillance (Autor: Jaume Vallès)Foto 2. Coll del Bataillance (Autor: Joan Tutusaus)

La placa la vam provocar sense voler el diumenge 6 de març al coll del Bataillance, a la cara nord del túnel de Bielsa. Havia nevat la nit de divendres uns 25 cm de neu nova, érem un grup de 13, com que no ho vèiem massa clar un de nosaltres es va avançar i en arribar a l'extrem de la pala va provocar el trencament de la placa, que es va aturar 300 m més avall als peus d'un que s'havia aturat a posar les pells (Explicacions: Fina Ruaix) (Foto 1: Jaume Vallès) (Foto 2: Joan Tutusaus).


 

Glacera de Baltoro, Pakistan (Autor: Francisco Pinilla)

Allau de neu pols el mes d'agost de 2004 a la glacera de Baltoro, Pakistan (Autor: Francisco Pinilla).


 

Foto 1. Itinerari del Refugi de Pinet al pic de Montcalm (Autor: Xavi Fanlo)foto 2. Itinerari del Refugi de Pinet al pic de Montcalm (Autor: Xavi Fanlo)Foto 3. Itinerari del Refugi de Pinet al pic de Montcalm (Autor: Xavi Fanlo)

 

Data 9-5-2004. Itinerari del Refugi de Pinet al pic de Montcalm. Previsió d'allaus Marcat 3. Sortim i avaluem el risc entre 2-3 però les cornises i plaques sobre les vessants E fan por. El nostre itinerari és W-N-S (en aquest ordre fins al cim) i anem bastant tranquils. Cau la cornisa amb la sortida del sol (foto 1) i desencadena una petita allau de neu pols (foto 2), per sort al nostre vessant només arriba l'esprai de neu pols (foto 3). A la baixada augmenta la temperatura i les vessants W comencen també a estovar-se, sort que arribem d'hora al refugi (Autor: Xavi Fanlo).


 

Vall de Rus des del Castellet de Moró, 24 de gener de 2004 (Autor: Joan Rovira)

La placa es va trencar després d'efectuar un salt per comprovar l'estabilitat de la pala, en el descens a la vall de Rus des del Castellet de Moró, 24 de gener de 2004 (Autor: Joan Rovira)


 

Pala del Montidiego, 8 de març del 2003 (Autor: Joan Soldevila)Pala del Montidiego, 8 de març del 2003 (Autor: Joan Soldevila)

La foto la vaig fer el dia 8 de març del 2003 des del refugi d'Estós a Benasque. L'allau havia baixat de la pala del Montidiego davant del refugi (Autor: Joan Soldevila).


 

Coma de Xemeneies (Ull de Ter) (Autor: Ton Massagué)

L'allau la vam observar el 5 de gener. Es tracta d'una placa de vent caiguda sota el Pic de la Dona, a la coma de Xemeneies (Ull de Ter) (Autor: Ton Massagué).


 

Estanys de Siscaró, Andorra (Autor: Xavi Fanlo)Estanys de Siscaró, Andorra (Autor: Xavi Fanlo)

L'allau va ser a la cota 2300 en el descens del pic de la Cabaneta cap als estanys de Siscaró a Andorra, al vessant SW després d'haver nevat amb vent fort del NE (Foto: Xavi Fanlo).


 

Vall d'Izas (Autor: Gil d'Asprer, novembre 2003)

L'allau la trobàrem pels vessants d'orientació sud de Tres Hombres oest (que separa l'alta vall de Tena, al Formigal, de la vall d'Izas). Dies abans havia plogut, per la qual cosa el mantell nival no tenia prou ancoratge a la base, produint-se amb la calor de dies després aquesta allau de fons tan "maca" (Foto: Gil d'Asprer, novembre 2003).


 

Vall del riu Nère (Autor: Jordi Pujolar, Data: 23/3/03)Vall del riu Nère (Autor: Jordi Pujolar, Data: 23/3/03)

Les allaus les vaig veure tot baixant des del tuc de Molieres cap a la boca nord del túnel de Vielha per la vall del riu Nère, totes eren al vessant sud de la vall (Autor: Jordi Pujolar, Data: 23/3/03).


 

Una forta nevada (Autor: Clàudia Ramos, febrer 2003)

Una forta nevada aquells dies de temperatures tan baixes. L'endemà al matí la temperatura continua baixa però surt el sol. A la neu li costa molt caure dels arbres, no fa gens de vent i el sol no escalfa suficient. La foto és feta a 1500 m aprox, la temperatura era de sota zero (segur perquè jo anava amb manoples) i deuen ser les 10 del matí aproximadament. Orientació del vessant NW. (Autora: Clàudia Ramos, febrer 2003).


 

Després de nevades intenses (Autora: Clàudia Ramos)

Després de nevades intenses durant 5 dies, la neu s'ha anat acumulant damunt dels llosats i ha anat caient pel propi pes. Les temperatures han estat més o menys baixes durant tots aquests dies i no ha aparegut el sol. La neu que va aguantar sense caure la nit de diumenge a dilluns va trobar-se amb una pujada de temperatures i el sol va anar escalfant dèbilment els llosats. La foto està feta a Bagergue (1400 m) a les 11 del matí de dilluns 3 de febrer de 2003. La temperatura era de 4ºC. Orientació de la finestra: N (Autora: Clàudia Ramos).


 

Allau provocada pel desprendiment de seracs (Autor: Ricard Domènech)

Allau provocada (crec) pel desprendiment de seracs, un dia molt calurós desprès de setmanes de mal temps. L'allau creua el camí que puja al Dom de Gouter, Montblanc. Afortunadament no hi va haver victimes (Autor: Ricard Domènech)


 

Moments en que l'allau es desencadena (Autor: Xavier Llanos, 21/04/2002)Moments en que l'allau es desencadena (Autor: Xavier Llanos, 21/04/2002)

Moments en que l'allau es desencadena (Autor: Xavier Llanos, 21/04/2002).


 

Detall de la zona de sortida (Autor: Xavier Llanos, 21/04/2002)Arribada de l'allau al Plan dera Artiga de Lin (Autor: Xavier Llanos, 21/04/2002)

Detall de la zona de sortida i arribada de l'allau al Plan dera Artiga de Lin.

 

L'allau va sortir del vessant NE de la Tuca Blanca de Pomèro. En caure va desencadenar una immensa placa de vent que hi havia a sota. Pocs minuts abans havíem passat per la seva trajectòria (Autor: Xavier Llanos, 21/04/2002).

 

L'allau es va produir per causes naturals a la Vall del Riu de Sant Josep d'Andorra(Autor: Daniel Contelles)

L'allau es va produir per causes naturals (va lliscar sol) mentre passàvem per sota. Afortunadament la distància entre els dos primers i els dos últims va permetre que l'allau caigués en mig de les dos parelles (al marge inferior dret es pot apreciar la traça de fugida del primer grup). La foto està feta des del vessant oposat quan pujàvem, en decidir no continuar pujant pel fons de la vall per evitar possibles noves allaus (Allau fotografiat per Daniel Contelles a la Vall del Riu de Sant Josep, prop del pic de la Cabaneta, Andorra).


 

Placa de vent desencadenada a distància al Cap dels Vedats d'Erta (Autor: Albert Castellet, 2 de febrer de 2002)

Placa de vent desencadenada a distància per un company (es veu la traça que entra a l'ombra a l'esquerra) al vessant nord del Cap dels Vedats d'Erta (Autor: Albert Castellet, 2 de febrer de 2002).


 

Placa de vent a Coll de Pal (Autor: Jordi Canals)

Placa de vent caiguda el 26 o 27 de desembre de 2001 a Coll de Pal (Autor: Jordi Canals).


 

Zona de sortida i cicatriu (Autora: Sara Codina)Recorregut i zona d'arribada (Autora: Sara Codina)

Zona de sortida, cicatriu d'una allau de placa, recorregut i zona d'arribada al Pic de Sirvent (Cerdanya), el 21 de Gener de 2001 (Autora: Sara Codina).


 

Allau de placa  (Autora: Mireia Montserrat)

Allau de placa a l'esquerra del Coll d'Oelh acrestada el gener de 2001 (Autora: Mireia Montserrat).


 

Destrosses (Autor: Carles García)

Destrosses provocades per una de les allaus catastròfiques del febrer de 1999 a Tour, Chamonix (França) (Autor: Carles García).


 

Allau de neu pols (Autor: Albert Castellet)

Allau de neu pols al vessant nord de l'Everest (Tibet), l'estiu de 1995 (Autor: Albert Castellet).


 

Allau de neu recent humida (Autor: Pere Oller)

Allau de neu recent humida de grans dimensions a Conangles (Aran) el 23 de març del 2000 (Autor: Pere Oller).


 

Allau de placa de fons (Autor: Jordi Gavaldà)

Allau de placa de fons al Montpius (Aran) el 10 de febrer del 2000 (Autor: Jordi Gavaldà).


 

Allau de placa provocada pel pas (Autor: Roger Besora)

Allau de placa provocada pel pas d'un grup d'esquiadors de muntanya a Gerber (Pallars Sobirà) el 3 de gener de 1998 (Autor: Roger Besora).