Visor Subsidències de la zona litoral
Mesures de moviment vertical de la superfície del terreny a partir d'imatges de Radar d'Obertura Sintètica i d'Interferometria Diferencial
El Visor de Subsidències SIDL és una eina interactiva que mostra les mesures de moviment de la superfície obtingudes amb el processament d'imatges de Radar d'Obertura Sintètica (SAR) i tècniques d'Interferometria Diferencial SAR. La seva finalitat és proporcionar una representació geoespacial de la deformació del terreny en el temps, facilitant-ne el coneixement quantitatiu. Els resultats es mostren en una escala de colors segons la velocitat de moviment (mm/any) i permeten la consulta detallada de sèries temporals seleccionant punts concrets.
Aquest visor és especialment útil per a administracions públiques, gestors territorials i responsables d'infraestructures crítiques, tant en l'àmbit públic com privat. Les dades obtingudes poden ser descarregades i integrades en altres plataformes d'anàlisi geoespacial per a la gestió de riscos geològics i la planificació territorial.
El visor cobreix tota la franja litoral de Catalunya. Mostra mesures dels punts del territori on es manté la coherència temporal, és a dir, on les característiques físiques del terreny no han canviat entre mesures successives captades pel satèl·lit Sentinel-1 del programa Copernicus. Les dades s’actualitzen amb cada nova imatge disponible.
Formats, visualitzacions i funcionalitats interactives
El visor ofereix diverses opcions de visualització per facilitar l’anàlisi i la interpretació de les dades:
- Possibilitat de seleccionar punts d’interès i descarregar les dades en format CSV per a un anàlisi més detallada.
- Selecció per rang de velocitats i per components del vector velocitat.
- Descàrrega de les dades per poder-les utilitzar en altres eines d’anàlisi.
Visor
Quin és el paper de l'ICGC en aquest visor?
L’ICGC és responsable del processament de les dades Sentinel-1 amb la seva pròpia cadena interferomètrica adaptada a Catalunya i del desenvolupament de les funcionalitats del visor.
Amb aquestes dades s’ha donat i es dona servei a projectes de seguiment d’infraestructures de mobilitat o seguiment d’activitats extractives a tot el món. A Catalunya s’ha donat servei a entitats com el Port de Barcelona, l’Agència Catalana de l’Aigua i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.