Visor Inundació permanent per la pujada del nivell del mar | icgc

Visor Inundació permanent per la pujada del nivell del mar

Inundació permanent per simulació de cinc escenaris climàtics i nou horitzons temporals

El Visor Inundació permanent per la pujada del nivell del mar és una eina interactiva desenvolupada per l'ICGC que permet visualitzar les zones del territori català susceptibles de quedar inundades permanentment a causa de l'augment del nivell del mar. En concret, el visor se centra en la modelització de l’augment del nivell mitjà del mar sense tenir en compte altres combinacions per l’efecte superposat del nivell mitjà del mar amb les variacions astronòmiques i meteorològiques i amb l’onatge generat per temporals.

El visor és una eina de planejament on s’identifiquen les àrees vulnerables per inundació permanent per l’ascens del nivell mitjà del mar, però no és adequat per a avaluacions de detall (escales més grans).

El visor també inclou el Mapa de Probabilitat d’Inundació Permanent per la pujada del nivell del mar (MPIP) creat a partir de la combinació dels escenaris climàtics i dels horitzons temporals.

L'objectiu principal d'aquest visor és proporcionar informació detallada sobre les àrees que podrien ser afectades per la pujada del nivell del mar, de manera que facilita la planificació territorial, la gestió del risc i l'adaptació al canvi climàtic per part de les autoritats competents i la ciutadania.

El visor està dirigit a gestors del territori, planificadors urbans, investigadors i responsables polítics que necessiten dades precises per a la presa de decisions en matèria de gestió costanera i adaptació al canvi climàtic. També és útil per a la ciutadania interessada en conèixer l'impacte potencial del canvi climàtic en les zones costaneres.

El visor cobreix tota la costa catalana i mostra les àrees que podrien quedar inundades permanentment en diferents escenaris d'augment del nivell del mar.

Dades i tècniques 

Per al desenvolupament d'aquest visor, per a realitzar la modelització hidrològica s'han utilitzat models digitals del terreny d'alta resolució i projeccions científiques sobre l'augment del nivell del mar. 

El visor mostra la inundació permanent generada únicament per la pujada del nivell mitjà del mar per cinc escenaris climàtics (SSP1-1.9, SSP1-2.6, SSP2-4.5, SSP3-7.0 i SSP5-8.5) i nou horitzons temporals (any 2020, 2030, 2040, 2050, 2060, 2070, 2080, 2090 i 2100). Els valors de les projeccions en el node de Barcelona (id=1811), a data de setembre de 2023, provenen de la Sea Level Projection Tool de la NASA i tenen com a informe de referència l'IPCC Sixth Assessment Report

El model emprat és el conegut com inundació per efecte banyera (bathtub approach). Aquest mètode es basa en considerar un nivell del mar superior a l’actual i identificar les cel·les del model digital del terreny (MDT) que tenen una cota inferior. D’aquesta manera, es determina la superfície inundada pel nivell del mar considerat, superfície que quedaria, de manera permanent, sota l’aigua del mar.

Visor

Visor a finestra sencera

 

Formats, visualitzacions i funcionalitats interactives

El visor ofereix l’observació de ràsters creats on fly:

  • Superfície inundada per augment del nivell del mar.
  • Calats.
  • Mapa de Probabilitat d’Inundació Permanent per la pujada del nivell mitjà del mar (MPIP). 

Superfície inundada per augment del nivell del mar i calats 

L’usuari o usuària pot triar visualitzar la inundació permanent de dues maneres: com a superfície inundada o com a alçada d’aigua o calat de la superfície inundada. La primera manera permet identificar la superfície del terreny que es preveu que s’inundi permanentment per a cada nivell del mar considerat. La segona permet observar el calat de la inundació respecte a la superfície del terreny, del Model Digital del Terreny (MDT) de l’ICGC de malla regular de 2x2 m, classificada en els següents intervals: inferior a 20 cm, entre 20 i 50 cm, entre 50 i 100 cm, entre 100 i 150 cm, entre 150 i 200 cm i superior a 200 cm. 

L'usuari o usuària pot triar diferents nivells del mar dividits en dos grups:

  • Nivell de l’aigua segons les projeccions de la pujada del nivell del mar que provenen de la Sea Level Projection Tool de la NASA i tenen com a informe de referència el IPCC Sixth Assessment Report del Grup d’Experts Intergovernamental de Canvi Climàtic de les Nacions Unides (IPCC).
  • Nivell de l’aigua sense relació amb cap projecció. 

Quan es triï un nivell de l’aigua sense relació amb una projecció, el visor distingirà amb colors diferents la superfície inundada pel valor més elevat de nivell de l’aigua segons projecció i la superfície inundada entre aquest valor i el valor lliure de nivell de l’aigua triat. 

L’usuari o usuària pot triar on aplicar aquests valors: en el Model Digital del Terreny (MDT) de l’ICGC de malla regular de 2x2 m, basat en dades LiDARCAT1 2008-2011, o en el Model Digital del Terreny amb edificacions i estructures rígides (MDTe) de l’ICGC de malla regular d’1x1 m, basat en dades LiDAR de la costa de 2017 i del vol LiDARCAT2 de 2016-2017, ambdós amb una exactitud altimètrica estimada de 15 cm (error mitjà quadràtic).

Per a més informació, consulteu l’informe RN-0011/2023, Actualització del model i del visor de la inundació permanent per l’augment del nivell del mar (SIDL 2023).

Mapa de Probabilitat d’Inundació Permanent per la pujada del nivell del mar (MPIP)

El MPIP determina el risc de les àrees vulnerables mitjançant la combinació de tots els escenaris SSP (Trajectòries socioeconòmiques compartides) i els horitzons temporals considerats. Sobre el Model Digital del Terreny amb edificacions i estructures rígides (MDTe) de l’ICGC de malla regular d’1x1 m, es calcula el nombre de vegades que s’inunda una cel·la tenint en compte les 45 combinacions possibles. Aquesta freqüència (quantitat de vegades que s’inunda) es tradueix en un valor de casos favorables/casos possibles i en una probabilitat d'inundació (%) que s’expressa com a risc mitjançant un índex semafòric. 

El visor està basat en Svelte i compost per:

  • UI Material.
  • MapBox GL JS.
  • ContextMaps.
  • Vector Tiles.

Informació disponible i com es vincula a altres eines o serveis? 

El visor ofereix l’observació de ràsters creats on fly:

  • Superfície inundada per augment del nivell del mar: Per a cada valor d’augment del nivell mitjà del mar, s’obté una cartografia de tipus binari, cel·la inundada o cel·la no inundada.
  • Calats: Per a cada valor d’augment del nivell mitjà del mar, en el cas que aquest sigui superior a la cota de la cel·la, es calcula la diferència entre els dos valors. El valor calculat equival a l’alçada de la columna d’aigua en la cel·la, és a dir, el calat.
  • Mapa de Probabilitat d’Inundació Permanent per la pujada del nivell mitjà del mar (MPIP): Determina el risc de les àrees vulnerables mitjançant la combinació de tots els escenaris (Trajectòries socioeconòmiques compartides) i Horitzons temporals considerats. Es mostra la probabilitat d’inundació permanent per la pujada del nivell mitjà del mar per a tots els escenaris climàtics (SSP1-1.9, SSP1-2.6, SSP2-4.5, SSP3-7.0 i SSP5-8.5) i els escenaris temporals (2020, 2030, 2040, 2050, 2060, 2070, 2080, 2090 i 2100). 

Pel que fa a la vinculació del model banyera a altres eines o serveis, aquest utilitza el Model Digital del Terreny (MDT) de l’ICGC de malla regular de 2x2 m, basat en dades LiDARCAT1 2008-2011, i en el Model Digital del Terreny amb edificacions i estructures rígides (MDTe) de l’ICGC de malla regular de 1x1 m, basat en dades LiDAR de la costa de 2017 i del vol LiDARCAT2 de 2016-2017. Per tant, en el cas que s’actualitzessin els models, caldria actualitzar el visor. De la mateixa manera, els càlculs del MPIP caldria tornar-los a fer davant de nous models digitals del terreny.

 

Generalitat de CatalunyaOCCCICGC