Visor Impacte dels temporals de mar a Catalunya | icgc

Visor Impacte dels temporals de mar a Catalunya

Observació d'imatges pre i post-temporal en zones afectades per fonèmens adversos

El Visor Impacte dels temporals de mar a Catalunya (Comparador d'ortoimatges) permet la comparació d’ortoimatges generades a partir de fotografies aèries captades amb anterioritat i amb posterioritat a temporals que han afectat el litoral, ja sigui totalment o parcialment.

El visor permet observar les conseqüències dels temporals de mar sobre la costa catalana, en especial els efectes geomorfològics, i facilita l’avaluació dels danys ocasionats després de fenòmens meteorològics adversos. L'aplicació ofereix una interfície interactiva que permet als usuaris visualitzar de manera simultània les imatges pre i post-temporal i facilita la identificació de les zones afectades, amb eines per a la navegació i exploració detallada de les àrees d'interès.

El visor està dirigit a gestors del territori, planificadors urbans, investigadors i responsables polítics que necessiten dades precises per a la presa de decisions en matèria de gestió costanera i adaptació al canvi climàtic. També és útil per a la ciutadania interessada en conèixer l'impacte dels temporals de mar en les zones costaneres.

El visor s’emmarca en el projecte Servei d’Informació de la Dinàmica Litoral (SIDL), impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i finançat pel Fons Climàtic, amb la supervisió de la Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic i amb l’assistència tècnica de la Comissió de Fons Climàtic.

El visor cobreix tota la costa de Catalunya.

Altres visors complementaris

Visor

Visor a finestra sencera

 

Formats, visualitzacions i funcionalitats interactives

L'aplicació ofereix una interfície interactiva que permet als usuaris visualitzar de manera simultània les imatges pre i post-temporal i facilita la identificació de les zones afectades. A més, el visor inclou eines per a la navegació i aproximació, que permeten una exploració detallada de les àrees d'interès.

A la dreta del visor, un cop triat el temporal de mar a visualitzar, l'usuari/usuària pot triar en un llistat un municipi per centrar la vista del visor. El llistat només mostra aquells municipis que estan coberts total o parcialment per l'ortofoto del temporal en qüestió. 

El visor proporciona accés a una col·lecció d'ortoimatges històriques i recents del litoral català, la gran majoria de després de temporals de mar. 

L’aplicació permet visualitzar i comparar les imatges següents:

  • Ortofoto 2023: Darrera ortofoto convencional publicada per l’ICGC. Mida de píxel 25 cm.
  • Temporal gener 2017: Ortofoto feta a partir de fotografies aèries de tot el litoral de Catalunya, captades el 24 de gener per avaluar els efectes del temporal del 21 i 22 de gener de 2017. Mida de píxel 25 cm.
  • Temporal març 2018: Ortofoto feta a partir de fotografies aèries de les zones afectades pel temporal del 1 i 2 de març de 2018. El tram Badalona-Roses es va volar el 6 de març mentre que el tram del Cap de Creus el 16 de març. Mida de píxel 25 cm.
  • Costa febrer 2019: Ortofoto feta a partir de fotografies aèries de tot el litoral de Catalunya, captades el febrer amb una mida de píxel de 15 cm.
  • Temporal abril 2019: Ortofoto feta a partir de fotografies aèries de les zones afectades pel temporal del 19 i 23 d’abril de 2019. El tram Ampolla-Blanes es va volar el 26 d’abril mentre que el tram Blanes-Roses el 4 de maig. Mida de píxel 15 cm.
  • Temporal octubre 2019: Ortofoto feta a partir de fotografies aèries de les zones afectades del temporal del 22 al 24 d’octubre de 2019. L’ortofoto comprèn el tram Cambrils a Sitges i el tram Badalona a Sant Pere Pescador volats el 27 d’octubre. Mida de píxel 25 cm.
  • Temporal desembre 2019: Ortofoto feta a partir de fotografies aèries de les zones afectades del temporal del 4 i 5 de desembre de 2019. El tram Castelldefels-Roses es va volar el 7 de desembre mentre que el tram Delta de l’Ebre-el Vendrell el 10 de desembre. Mida de píxel 10 cm.
  • Delta de l'Ebre 16 gener 2020 (Satèl·lit): Ortofoto feta a partir d’imatge satèl·lit capturada el 16 de gener amb el satèl·lit Sentinel-2 de la ESA. Mida de píxel 10 m.
  • Delta de l'Ebre 23 gener 2020 (Satèl·lit): Ortofoto feta a partir d’imatge satèl·lit capturada el 23 de gener amb el satèl·lit Sentinel-2 de la ESA. Mida de píxel 10 m.
  • Delta de l'Ebre 26 gener 2020 (Satèl·lit): Ortofoto feta a partir d’imatge satèl·lit capturada el 26 de gener amb el satèl·lit Sentinel-2 de la ESA. Mida de píxel 10 m.
  • Temporal Gloria: Ortofoto feta a partir de fotografies aèries de les zones afectades pel temporal Gloria.  
    - Delta de l'Ebre, 24 de gener de 2020 amb mida de píxel 15 cm
    - Delta de l’Ebre - Tordera, 26 de gener de 2020 amb mida de píxel de 10 cm
    - Tordera - Cap de Creus, 27 de gener de 2020 amb mida de píxel de 10 cm.
  • Delta de l’Ebre 21 febrer 2020: Ortofoto feta a partir de fotografies aèries del Delta de l’Ebre un mes després del temporal Gloria. Volat el 21 de febrer amb mida de píxel 10 cm
  • Temporal Filomena: Delta de l’Ebre 12 gener de 2021: Ortofoto feta a partir de fotografies aèries de les zones afectades pel temporal Filomena. Delta de l'Ebre, 12 de gener de 2021 amb mida de píxel 15 cm.
  • Afectacions Montsià setembre 2021: Ortofoto feta a partir de fotografies aèries de les zones afectades per les riuades de les rieres de Montsià. Imatges captades el 3 de setembre de 2021. La zona propera a la costa entre Alcanar i Sant Carles de la Ràpita té una mida de píxel de 5 cm mentre que resta de té una mida de píxel de 15 cm i té una cobertura parcial de núvols.
  • Temporal Celia: març de 2022: Ortofoto feta a partir de fotografies aèries de les zones afectades pel temporal Celia. Maresme Nord i Barcelona vol del 4 d’abril de 2022, Baix Llobregat, Tarragonès i Delta de l’Ebre vol del 8 d’abril de 2022 amb mida de píxel 10 cm.
  • Temporal Isaak: febrer de 2023: Ortofotos realitzades a partir d’imatges del satèl·lit Pléiades Neo de les zones més afectades pel temporal Isaak. Barra del Trabucador del 12 de febrer, Badalona del 13 de febrer de 2023 i Tarragona-Calafell del 14 de febrer de 2023, totes amb mida de píxel de 30 cm.
  • DANA del 2-3 de setembre de 2023: Ortofoto feta a partir de fotografies aèries de les zones afectades per la Dana, vol dia 6 de setembre de 2023 amb mida de píxel 10 cm.
  • Temporal Nelson: 27-31 de març de 2024: Ortofoto feta a partir de fotografies aèries de les zones afectades pel temporal Nelson, vols realitzats els dies 3,5 i 6 d’abril de 2024 amb mida de píxel 10 cm.