Notícia 407 - L'ICGC ha participat en la IV Setmana dels Geoparcs europeus
L'ICGC s'ha adherit a la celebració de la IV Setmana dels Geoparcs europeus (celebrada del 24 de maig al 7 de juny) i ha col·laborat en les activitats promogudes pel Geoparc Orígens amb l'exposició virtual Ciència i coneixement. El territori des de l'espai, que explora els sistemes d'observació de la Terra des de l'aire.
L'exposició virtual ha estat una proposta de viatge a través de patrons, formes, colors i textures per conèixer com l'Institut processa les dades de satèl·lit o les captades pels sensors embarcats en els seus avions. Aquestes dades es transformen en informació i coneixement, que serveix per millorar la presa de decisions en polítiques públiques.
La mostra ha permès interactuar amb una aplicació de realitat augmentada escanejant el codi QR amb el mòbil donant permís a l'aplicació perquè enfoqui la càmera del telèfon mòbil cap a les imatges dels requadres situats al final del document de l'exposició.
Què són els geoparcs?
Un geoparc és la distinció atorgada per la UNESCO a una àrea concreta d'un territori que es diferencia pel seu patrimoni geològic i per la implicació de la comunitat en la seva cura i difusió.
A nivell europeu hi ha 74 geoparcs. En el cas de Catalunya, n'hi ha dos, el Geoparc de la Catalunya Central i el Geoparc Orígens, que abasta 19 municipis pirinencs de les comarques de l'Alt Urgell, el Pallars Jussà, Pallars Sobirà i la Noguera.
Imatges d'observació de la Terra, potencial divers
L'avantatge que ofereix l'exploració des de l'aire ha estat explotat des de fa més d'un segle, però la utilització dels sistemes per satèl·lit és relativament recent. Ofereixen un ventall de resolucions espectrals, espacials i temporals molt ampli, amb usos que van des dels sistemes òptics, tèrmics o actius, com els sistemes de radar.
Aquesta tecnologia permet una millor aproximació a la gestió dels recursos hídrics, dels impactes, les afectacions i els canvis de les masses forestals; un millor coneixement de l'estat dels conreus per a un ús més sostenible dels fertilitzants; la idoneïtat en la instal·lació d'energies renovables, o la distribució de la vulnerabilitat a les onades de calor. Es tracta d'exemples del potencial de les imatges per satèl·lit i sensors aeroportats de l'ICGC en sectors tan diversos com l'agricultura, el medi ambient, l'energia o el canvi climàtic.
Imatge Sentinel 2 processada per l'ICGC per a la delimitació de l'afectació de l'incendi a la Ribera d'Ebre.