Notícia 227 - Impuls al "Nomenclàtor del món" en català
En la reunió del 22 de gener, la Comissió de Toponímia de Catalunya va situar entre els seus projectes en elaboració més destacats el Nomenclàtor del món, corpus normalitzat en català de topònims situats fora de l'àrea lingüística catalana que prové del planisferi "El món 1:15 000 000" publicat per l'ICC el 2010. Es tracta d'una tasca de gran transcendència atesa la repercussió que tindrà en sectors com ara els mitjans de comunicació o les obres de caràcter divulgatiu que inclouen cartografia mundial. L'altre projecte clau que es va tractar és l'actualització del Nomenclàtor oficial de toponímia major de Catalunya (1a ed. 2003 i 2a ed. 2009) que recull més de 52 000 topònims oficialitzats i tots els canvis en les denominacions que s'han produït d'ençà de la segona edició d'aquesta gran obra.
La Comissió actua com a òrgan de coordinació entre les entitats o institucions que tenen competències en el camp de la toponímia. La directora general de Política Lingüística n'exerceix la presidència i els directors de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i de l'Oficina d'Onomàstica de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans n'exerceixen les vicepresidències. Integren també la Comissió representants dels departaments de Governació, Administracions Públiques i Habitatge; Territori i Sostenibilitat; el Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda (a través de l'Institut d'Estadística de Catalunya), i també el Conselh Generau d'Aran, el Consorci per a la Normalització Lingüística, l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya.
Els topònims formen part del patrimoni lingüístic i cultural de Catalunya, d'aquí la importància de difondre la toponímia oficial i els estudis de toponímia en general que es duen a terme.