Més de 300 geocientífics debaten a Barcelona les noves tècniques d'exploració del subsòl | icgc

Més de 300 geocientífics debaten a Barcelona les noves tècniques d'exploració del subsòl

05/09/2016 11:00

L’Associació Europea de Geocientífics i Enginyers, que compta amb 18.000 professionals, organitza anualment el congrés Near Surface Geoscience

Imatge
El conseller Rull durant la seva intervenció

El conseller Rull durant la seva intervenció

Més de 300 científics de 40 països es reuneixen a Barcelona fins el proper dijous, 8 de setembre, en l’edició d’enguany del congrés Near Surface Geoscience (NSG), que impulsa des del 1995 l’Associació Europea de Geocientífics i Enginyers (EAGE). El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha participat aquest dilluns en la sessió inaugural, acompanyat del rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez. Rull ha assegurat que “la millora del coneixement del subsòl és essencial per a un futur més sostenible, tant de la societat com del planeta”.

L’EAGE compta amb 18.000 associats de tot el món, pertanyents als camps de la geofísica, l’exploració petroliera, la geologia, l’enginyeria o la mineria, entre d’altres. Anualment organitza un congrés, el NSG, que impulsa l’intercanvi de coneixements i tecnologies relacionades amb l’exploració de l’anomenada part soma del subsòl, és a dir, la part compresa entre la superfície i fins a un quilòmetre de profunditat.

Útil per a la planificació urbanística

El coneixement d’aquesta part del subsòl, de la seva composició i dels fenòmens que hi tenen lloc, és de gran rellevància tant per a la planificació urbanística i la gestió de riscos geològics com per al disseny d’infraestructures. La caracterització acurada del comportament d’aquesta franja del subsòl és especialment delicat d’obtenir en zones urbanes i molt poblades. 

El conseller Rull ha explicat que les competències del Departament, “tals com la planificació urbanística, les polítiques de transport i mediambientals, fan essencial comptar amb la informació més completa i acurada de les característiques del sòl”

De fet, cada vegada és més freqüent l’ús de tècniques i metodologies geofísiques en l’àmbit de la Geologia perquè són poc invasives i més econòmiques que d’altres que impliquen grans moviments de terra o campanyes de sondatges. En el cas d’estudis en zones urbanes, resulta molt més beneficiós optar per tècniques geofísiques poc destructives, atesa la densitat del teixit construït. 

Representants del món acadèmic i privat 

Un dels objectius d’aquest congrés és donar a conèixer les darreres tècniques utilitzades per a l’estudi del subsòl i posar en contacte representants del món acadèmic i privat, tant europeus com nord-americans, per fomentar l’intercanvi d’experiències i les relacions laborals. Rull s’ha mostrat confiat que el congrés “serà capaç de generar sinèrgies i futures col·laboracions entre els professionals i entre entitats públiques i privades”

El congrés d’enguany ha estat coorganitzat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat. L’ICGC també impulsa, juntament amb la Universitat d’Alacant, el taller Geofísica urbana i el viatge de camp per mostrar els sistemes de  recàrrega i de gestió de l’aigua de l’aqüífer de la vall del riu Llobregat, així com els estudis geofísics realitzats per a la seva caracterització hidrogeològica. En aquest darrer cas, la sortida té el suport i col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), d’Aigües de Barcelona (AGBAR) i de la Comunitat d’Usuaris d’Aigües del Delta del Llobregat (CUADLL). 

Camp de treball per a joves geòlegs 

En paral·lel a aquest congrés, l’EAGE també organitza el Geological Boot Camp que té lloc fins el divendres 9 de setembre a les instal·lacions de l’ICGC a Tremp (Pallars Jussà). Es tracta d’un camp de treball dirigit a estudiants d’últims cursos i a joves professionals que volen incrementar la seva experiència dins de l’àmbit de la geologia estructural i d’exploració.

Els participants tenen l’ocasió de familiaritzar-se amb els procediments d’identificació d’estructures de materials del Cretaci, amb la interpretació de perfils sísmics, sondatges i amb el treball en els afloraments rocosos del Pirineu central català.