L’ICGC i l’Observatori de l'Ebre col·laboren en projectes arxivístics i de Ciències de la Terra
Visita a l'Observatori de l'Ebre
Es recuperarà el registre de l’estació sísmica més antiga de Catalunya i es catalogarà el fons cartogràfic de l’Observatori.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha visitat aquest dimecres l’Observatori de l’Ebre, acompanyat del rector de la Universitat Ramon Llull, Josep Maria Garrell; del president de la fundació de l’Observatori i alcalde de Roquetes (Baix Ebre), Francesc Gas, i del director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Miranda.
L’Observatori de l’Ebre, institut universitari de la Universitat Ramon Llull, és una fundació sense ànim de lucre dedicada a l’estudi de fenòmens geofísics creada el 1904. Rull l’ha qualificat de “font d’excel·lència” i “motor de recerca a l’Ebre” i ha expressat “el compromís del Govern per donar continuïtat i empenta a l’Observatori” reforçant la col·laboració que manté amb dos ens dependents del Departament, com són l’ICGC i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).
El passat mes de juny l’Observatori de l’Ebre i l’ICGC van signar un conveni mitjançant el qual l’Institut té accés a les dades de les tres estacions sísmiques de l’Observatori en temps real. L’acord també estableix un àmbit de col·laboració en temes arxivístics i de Ciències de la Terra.
Aprofundir en el coneixement dels sismes
Entre els projectes que es tiraran endavant en el marc del conveni hi ha la recuperació del registre de l’estació sísmica de l’Observatori de l’Ebre, la més antiga de Catalunya, que va interrompre l’activitat fa uns anys per problemes tècnics. Molt semblant al que succeeix en els estudis climàtics, mantenir el registre continu en un mateix indret permet comparar les similituds i diferències de terratrèmols ocorreguts a qualsevol part del món i aprofundir així en el seu coneixement.
Una còpia de les dades enregistrades tant per aquesta estació com per la xarxa sísmica de l’ICGC s’enviarà a la base de dades d’ORFEUS, entitat que coordina i promou el registre sísmic a l’àrea euromediterrània. Aquesta base de dades és de consulta lliure per part de qualsevol investigador. Així, la col·laboració entre l’ICGC i l’Observatori de l’Ebre millorarà el servei a la comunitat sismològica internacional.
Catalogació del fons cartogràfic
D’altra banda, fruit de la seva llarga trajectòria, l’Observatori ha acumulat un gran patrimoni científic en forma de sèries d'observacions geofísiques d’alt valor per la seva qualitat, antiguitat (algunes comencen a finals del segle XIX) i continuïtat (molt poques interrupcions). Al mateix temps, al llarg de més d'un segle, la biblioteca ha acumulat també un extens fons cartogràfic.
L’Observatori i l’ICGC col·laboren també en la catalogació del fons cartogràfic de la fundació i en la tria d’un centenar de mapes que l’Institut digitalitzarà, responent a criteris d’antiguitat, rellevància i exclusivitat. El fons escanejat serà lliurat a l’Observatori i formarà part de la Cartoteca de l’ICGC, accessible a la ciutadania.
Estudi de la deriva de les plaques tectòniques
L’Observatori manté també l’estació geodèsica IGC (International Geodesic System) que és la xarxa global que calcula la deriva continental de les plaques tectòniques. Finalment, opera estacions meteorològiques amb el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).
El Patronat de l’Observatori està format pels ajuntaments de Roquetes i Tortosa, l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), la Diputació de Tarragona, l’Institut Geogràfic Nacional, els departaments d’Economia i Coneixement i de Territori i Sostenibilitat i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).
Contenciós contra el Pla de conca
El conseller Rull també ha presidit aquest dimecres la Comissió per a la sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, que s’ha reunit a Flix (Ribera d’Ebre). Rull ha explicat en aquest marc que “estem acabant de tramitar el recurs contenciós administratiu” contrael Pla de conca de l’Ebre que impulsa l’Estat amb la voluntat de “protegir els cabals ecològics del riu”.
El conseller també ha valorat les tasques de descontaminació que s’estan duent a terme a Flix. “Farem un seguiment exhaustiu d’aquests dos temes perquè són les dues prioritats bàsiques en matèria ambiental a les Terres de l’Ebre”, ha assegurat Rull, que ha retret al Ministeri de Medi Ambient la manca d’informació.