Decàleg de mesures de seguretat i bons hàbits | icgc

Decàleg de mesures de seguretat i bons hàbits

Decàleg de mesures de seguretat i bons hàbits per a usuaris de la muntanya en terrenys amb perill d'allaus

1. Prepara la sortida

Tots els membres heu de saber quines allaus es preveuen, localització i mida indicades al butlletí de perill d’allaus. Cal que identifiquis tant al mapa com al teu cap els llocs crítics on caldrà decidir. Prepara un pla B conservador.

2. Porta i sàpigues fer servir adequadament DVA (Detector de Víctimes d'Allaus), Pala i Sonda

Fes el control de DVA de tot el grup. Si algú no el porta o li falla no pot fer la sortida. Cal estar ben entrenat en l'ús de tot el material de seguretat: DVA, pala i sonda. Es recomana valorar l'adquisició d'altre material de seguretat (Avalung, motxilla ABS, emissora, etc.).

3. Utilitza material segur

No portis material que serveixi d'ancoratge en cas de susceptibilitat de patir una allau: dragoneres posades i corretges. Es poden substituir les corretges per frens i les dragones es poden dur sense posar.

4. Traça sempre pel lloc més segur

Si cal, obre la teva pròpia traça evitant confiar en el criteri de desconeguts.

5. No exposis mai a tot el grup al mateix temps

En pendents de més de 30º esquia d'un en un mantenint contacte visual. Reuneix al grup sempre en lloc segur, lluny de pendents que puguin donar lloc a allaus. Adapta el teu comportament a les condicions de la neu.

6. Tingues present sempre les conseqüències

Cal tenir molta experiència per valorar l'estabilitat de la neu però no per valorar les conseqüències. Sigues previsor i valora sempre què passarà en cas que es produeixi una allau al lloc i en el moment en el que et trobes.

7. Re-avalua constantment les teves decisions

Valora sempre què està canviant del terreny, a la neu i al grup (inclòs tu mateix) mentre circuleu per terreny innivat.

8. Manté una bona comunicació dins del grup

Cal crear un ambient de bona comunicació: parlar però també i igualment important escoltar. Sols així estarem al cas del que ens preocupa o inquieta a tots, des del més novell al més experimentat.

9. Forma't i informa't

Sempre hi ha coses noves a aprendre i noves experiències a compartir. Mai s'és prou expert.

10. Sigues conservador

En les teves decisions contempla un marge ampli a la incertesa. Les muntanyes no es mouran de lloc i fins i tot la neu pot estar més bona un altre dia.