• Imprimeix

Pirineus Geological Open Museum (PGOM)

 

Cuándo

Fecha Del 11.01.2020 al 31.12.2021

Horario

Permanent

Dónde

Parc del Barranc del Joncar i Passeig de Pompeu Fabra, Tremp

L'11 de gener de 2020 el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, l'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, i el director de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalu­nya (ICGC), Jaume Massó, van inaugurar el Pirineus Geological Open Museum (PGOM) situat a la capital del Pallars Jussà.

El PGOM és un museu geològic a l'aire lliure que vol apropar a la ciutadania conceptes bàsics sobre la geologia, amb especial atenció a la pròpia del Pirineu, i sobre l'evolució de la Terra i de la vida. Tot plegat, de manera senzilla i lúdica, però sense perdre el rigor científic.

El Museu consta de tres àmbits:

  • el Jardí de les Roques, ubicat al Parc del Barranc del Joncar, on s'exposen 13 blocs representatius de roques dels Pirineus (cada bloc disposa d'un faristol amb la seva informació bàsica);
  • l'Avinguda dels Temps Geològics, ubicada al Passeig de Pompeu Fabra, on es mostra l'evolució de la Terra i de la vida en el paviment fent servir planxes de formigó tenyit de diferents colors per identificar els diferents períodes geològics, amb el nom de cadascun i les principals fites gravades en elles;
  • el Far, una torre singular de sis metres d'alçada formada per acer i roques, ubicat a la intersecció entre el Jardí de les Roques i l'Avinguda dels Temps Geològics, que indica el punt d'inici de la visita al complex expositiu geològic.

El PGOM, impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES), és una realitat gràcies al conveni de col·laboració signat entre l'Ajuntament de Tremp i l'ICGC per a la realització d'una exposició permanent d'objectes geològics i a la col·laboració del Gremi d'Àrids i d'ajuntaments i particulars que han cedit les roques sense les quals no hagués estat possible dur a terme aquest projecte.

Aquesta exposició complementa el conjunt geològic d'una zona que concentra en pocs quilòmetres quadrats un laboratori natural de geologia de primer nivell i on el DTES, a través de l'ICGC, hi té el Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus.


Desplegable divulgatiu del Pirineus Geological Open Museum (PGOM) [4,5 MB]

Guia del Pirineus Geological Open Museum (PGOM) [10,8 MB]

Audioguia gratuïta del Pirineus Geological Museum (PGOM)


Més informació


Vista del Far, des de sota
Mostra de pedres, al jardí de les roques

 

 Imatge 1 del passeig dels temps geològics
Imatge 2 del passeig dels temps geològics

 Imatge 3 del passeig dels temps geològics
Imatge 4 del passeig dels temps geològics