Notícia 340 - Identificació tipològica de cobertes amb els sensors hiperespectrals de l'ICGC
L'Institut, dins del marc de les competències de recerca que té atorgades per Llei, analitza les potencialitats dels nostres sensors hiperspectrals per a estudis mediambientals.
Per a la identificació de tipologies de cobertes, concretament per a la identificació del material superficial que les cobreixen, s'ha fet un vol diürn simultani amb els sensors hiperespectrals AISA (en el rang del visible i infraroig proper) i TASI (en el rang del tèrmic) sobre Barberà del Vallès, Cerdanyola del Vallès, Sabadell i el Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Al laboratori de l'Institut s'ha establert un sistema per mostrejar el comportament espectral d'ambdós sensors a partir de les mostres captades i s'ha generalitzat 8 tipologies bàsiques a partir d'una classificació de 21 tipologies de cobertes.
El control de qualitat dels resultats, que ha determinat una precisió global al voltant del 80%, s'ha fet conjuntament amb l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals i la Universitat Politècnica de Catalunya, coordinadors del projecte europeu FERTILECITY.
El coneixement de la tipologia dels materials superficials que constitueixen les cobertes és cabdal per a l'anàlisi i la formulació de polítiques mediambientals, per a la presa de decisions que impliquin els seus usos en l'ecosistema urbà i periurbà, i com a infraestructura potencial en la generació d'energia de fonts alternatives.
Exemple de classificació de tipologies de cobertes d'edificis del vol TASI+AISA en una zona industrial al sud de Sabadell.