• Imprimeix

Cavallers (03/02/2010)

Localització

Localització de l'allau (Via l'Aranya Griposa, Presa de Cavallers). Alta Ribagorça (Pirineu occidental de Catalunya).

Localització de l'allau (Via l'Aranya Griposa, Presa de Cavallers).
Alta Ribagorça (Pirineu occidental de Catalunya).


Situació nivometeorològica

Meteorologia

L'allau es produeix degut a un acusat augment tèrmic el dia 3 de febrer després d'un període de temperatures molt baixes amb 2 episodis de nevades dies abans. 

  • 29/01/2010. Nevades febles (5-15 cm) amb temperatures baixes i vent moderat del NW.
  • 30/01/2010. Temperatures baixes fins al dia 1 de febrer.
  • 02/02/2010. L'anticicló de les Açores penetra per l'oest i fa augmentar sostingudament les temperatures (de -10 ºC a la matinada puja a 0 ºC a mitjanit).
  • 03/02/2010. Fort augment de les temperatures. S'arriba als 0 ºC a 2500 m de matinada i a migdia s'arriba a una màxima de 3 ºC. Degut a ser una situació anticiclònica posterior a una advecció freda, les temperatures es mantenen molt baixes a fons de vall degut a la inversió tèrmica, mentre que a alta muntanya l'augment tèrmic és acusat. 

Estat del mantell

El sondeig i perfil efectuat a la vall de Boí el dia 2, un dia abans de l'accident, mostra un mantell molt fred en superfície, amb neu vella seca i transformada en grans de cares planes, una mica cohesionada, damunt de crostes. El dia 3 la neu en vessants assolellats es va humitejar ràpidament per efecte de la insolació i l'augment de les temperatures, des de primeres hores del matí en vessants sud-est. La fusió no va afectar els vessants obacs. Finalment, a les 11.00 h baixa espontàniament una allau petita probablement de neu recent humida que alhora desencadena i incorpora dues petites plaques de vent, segons observacions fetes per el Conselh Generau d'Aran des de l'helicòpter que acut al rescat. Tot el conjunt de neu mobilitzat es va canalitzar ràpidament pel barranc.

 

Perfil i sondeig efectuat el dia 2 de febrer a Boí.

Perfil i sondeig efectuat el dia 2 de febrer a Boí. Probablement es va humitejar i sobrecarregar la neu molt freda i seca situada per damunt de les crostes.


Previsió de BPA

El Butlletí de Perill d'Allaus (IGC) emès el dia 2 de febrer amb validesa fins a les 24 h del dia 3, indicava un perill d'allaus MODERAT (2) a la Ribagorçana-Vall Fosca els dies 2 i 3, amb un augment de la inestabilitat el dia 3 per fort ascens tèrmic sense augmentar de nivell de perill, ja que les allaus serien petites i molt localitzades.

Característiques de l'allau

  • Tipus d'allau: Allau natural de neu humida. Al llarg del recorregut provoca la caiguda de dues petites plaques que s'incorporen a l'allau. La neu baixa canalitzada pel fons del barranc i es deté al con d'esbaldregalls.
  • Cota de sortida: 2320 m.
  • Cota d'arribada: 1735 m.
  • Orientació: SE.
  • Desnivell: 585 m.
  • Cruix del dipòsit: 1-1,5 m, aprox.

Cronologia dels fets

Hi havia tres cordades escalant la via. La cordada superior ja havia arribat a dalt i preparava el ràpel, estant tots assegurats. La cordada intermitja constava de dues persones, una assegurada a la reunió i una altra pujant de segona, assegurada. La cordada inferior la formaven dues persones que estaven escalant la part inferior de la via en "ensemble". Quan es produeix l'allau, aquesta passa pel costat de la cordada superior, sense afectar-los. En la seva davallada afecta de ple a la segona cordada, empenyent al que estava encordat a la reunió deixant-lo penjant del punt d'assegurança i al que pujava de segon l'empeny uns 10 metres avall, provocant-li lesions al turmell. Finalment impacta amb la cordada inferior precipitant-los corredor avall i provocant-los la mort per traumatismes. Els dos cossos van ser trobats sense vida a la superfície del dipòsit de l'allau.