• Imprimeix

Projecció del documental "GAIA, LA GRAN MARE", a l'ICGC Barcelona

 

Quan

Data 16.03.2016

On

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Parc de Montjuïc, s/n
08038 Barcelona

Veure mapa

UNA PRODUCCIÓ DE L'INSTITUT CARTOGRÀFIC I GEOLÒGIC DE CATALUNYA

Direcció científica: Xavier Berástegui
Realització i direcció cinematogràfica: Xavier Berenguer

Gaia, la Gran Mare, és un documental científic i divulgatiu que tracta, de manera generalista, de l'origen de la Terra, de la seva evolució fins a l'actualitat i del futur que espera al planeta. Posa èmfasi en els conceptes geològics bàsics desenvolupats per alguns dels personatges més destacats de la història de les Ciències de la Terra i repassa alguns dels coneixements més rellevants sobre el Sistema Terra, adquirits mitjançant el raonament científic.

De manera àgil, el documental parla de qüestions tals com l'origen i la dinàmica del Sistema Solar, la Terra i la Lluna; de l'aigua, els oceans i els continents; de l'origen de la vida, els organismes més antics i la seva evolució; de l'atmosfera primitiva i de l'atmosfera amb oxigen; tracta del temps geològic i mostra algunes de les etapes cabdals de l'evolució de la Terra, incloses algunes de les extincions massives més conegudes; explica la distribució actual dels continents i els oceans, les seves distribucions pretèrites i les futures; parla de volcans i terratrèmols, de recursos naturals d'origen geològic, d'algunes aplicacions de les Ciències de la Terra i de les amenaces a la sostenibilitat del planeta.

Els conceptes geològics es mostren íntimament lligats als ambientals i al paper que juga la vida -en general i particularment la humana- a la Terra. Els fets i les idees es presenten mitjançant il·lustracions i animacions tridimensionals realitzades en ordinador i en filmacions d'exteriors rodades en llocs rellevants, tals com el mateix Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), museus i paisatges geològics emblemàtics localitzats a Catalunya, Anglaterra, Escòcia i el País Basc.

Amb una durada de 48 minuts, el documental està enregistrat en alta definició i, a més d'en català, Gaia, La Gran Mare està disponible en castellà i anglès.

Programa

10:00 - 10:30

Lliurament d'acreditacions als assistents

10:30 - 10:35

Benvinguda a la projecció del documental
Jaume Miranda i Canals, director general de l'ICGC

10:35 - 10:40

Presentació del documental
Xavier Berástegui, subdirector adjunt de Geologia i Geofísica, ICGC

10:40 - 11:30

Projecció del documental

11:30 - 12:00

Debat i cloenda, amb la participació d'en Xavier Berenguer