• Imprimeix

Acte d'inici de curs 2016 a la Facultat de Ciències de la Terra

 

Quan

Data 02.11.2016

Horari

A les 12 hores

On

Aula Magna
Facultat de Ciències de la Terra
Universitat de Barcelona
Carrer de Martí i Franquès
08028 Barcelona

Les ciències de la Terra abasten un camp ampli de disciplines científiques que estudien els fenòmens i processos de la Terra per conèixer el passat, entendre el present i preveure el futur del planeta, en evolució constant des de fa més de 4.500 milions d’anys. Riscos geològics, recursos hídrics, cartografia, patrimoni natural i cultural, geociències marines, paleoclimatologia, paleontologia, mineralogia, i recursos minerals i energètics són alguns dels àmbits del coneixement que confirmen el paper cada cop més rellevant dels experts en ciències de la Terra per al progrés i el benestar de les societats del segle XXI.

Debatre quins són els reptes actuals i també futurs de la divulgació en el món de la geologia és l’eix central de la sessió inaugural del curs acadèmic 2016-2017 a la Facultat de Ciències de la Terra, que tindrà lloc el dimecres 2 de novembre, a les 12 hores, a l’Aula Magna d’aquest centre.

Gaia, la Gran Mare: un documental per a tots els públics

En el decurs de l’acte inaugural, es projectarà el documental Gaia, la Gran Mare, un reportatge científic i divulgatiu sobre l’origen i evolució de la Terra promogut per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i produït pel director de l’ICGC, Jaume Miranda, sota la direcció i realització cinematogràfica de l’enginyer Xavier Berenguer i la direcció científica del geòleg Xavier Berástegui (ICGC).

L’acte el presidirà el degà de la Facultat de Ciències de la Terra, Lluís Cabrera, i també hi participaran Jaume Miranda, director de l’ICGC; Xavier Berástegui, subdirector adjunt de Geologia i Geofísica de l’ICGC, i Xavier Berenguer, cofundador de la productora docu.net de documentals, entre altres experts vinculats al món de la divulgació de la geologia i les ciències de la Terra.

Gaia, la Gran Mare s’adreça a un públic generalista —en especial, als joves interessats en les ciències de la Terra— i aborda qüestions relacionades amb l’origen i la dinàmica del Sistema Solar, la Terra i la Lluna; les masses d’aigua i els oceans; l’atmosfera primitiva; l’origen i evolució de la vida al planeta, etc. Així mateix, mostra alguns dels episodis més espectaculars de l’evolució del nostre planeta (terratrèmols, extincions massives, etc.), sense obviar les vessants més aplicades de les ciències de la Terra i el seu paper davant les amenaces a la sostenibilitat del planeta.

L’obra audiovisual, de 48 minuts de durada, està enregistrada en alta definició, i posa èmfasi en els conceptes geològics bàsics desenvolupats per científics emblemàtics en la història de les ciències de la Terra. També revisa alguns dels coneixements més rellevants adquirits mitjançant la metodologia científica.

Art i paisatges lligats a la història del planeta Terra

Amb referències al món artístic —des de l’art neolític fins a Banksy i l’art de carrer—, els conceptes geològics a Gaia, la Gran Mare es mostren íntimament lligats als ambientals i al paper que la vida —en general i, particularment, la humana— té a la Terra. Els fets i les idees es presenten mitjançant il·lustracions i animacions tridimensionals fetes per ordinador i en filmacions d’exteriors rodades en llocs com ara el mateix Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, museus i paisatges geològics emblemàtics localitzats a Catalunya, Anglaterra, Escòcia i el País Basc.

Gaia, la Gran Mare es va presentar el gener del 2016, ha participat en deu festivals internacionals i ha estat premiat amb diversos guardons.

Més informació