• Imprimeix

Relleu i ombra. Anàlisi visual d'orientacions i pendents

9/9/16 15.00
Ombrejat cartogràfic amb llum provinent del NW en gamma de grisos

Ombrejat cartogràfic amb llum provinent del NW en gamma de grisos

El relleu és un element important del mapa. Ens ajuda a comprendre el territori. Conèixer el relleu ens possibilita navegar pel mapa de manera eficient. Més enllà del propi mapa, el pendent i l'orientació de les muntanyes determina aspectes físics com la vegetació, la humitat, el grau d'insolació, etc. I també d'altres aspectes humans com la urbanització, el traçat de les vies de comunicació, etc.

Avui us presentem Relleu i ombra, una eina que us ha de facilitar analitzar aspectes relatius al relleu del territori en temps real, interactuant des del vostre navegador en línia.


Gràficament aquest prototip us permet:

  • determinar les àrees planes i les escarpades (o amb un determinat pendent),
  • determinar els vessants solans o obacs (o amb una determinada orientació) i
  • acolorir les ombres de muntanya.

El prototip es basa en Tangram/Kinkade, un potent programari de codi obert de Mapzen que, aprofitant el potencial de la tecnologia WebGL, permet interactuar en temps real amb el model digital d'elevacions de malla regular de 5 metres (MET5) de l'ICGC.

Aquest model l'hem treballat per convertir-lo en un una piràmide (mbtiles) de tessel·les normal maps que permet emmagatzemar dades referents a l'orientació i al pendent de cada un dels píxels que el componen. Els normal maps s'utilitzen en el món dels videojocs i de pel·lícules d'efectes visuals (VFX) per aportar detall de qualitat als objectes en 3D.

També podeu crear el vostre propi estil interactivament. Seleccioneu els colors i paràmetres del pinzell i pinteu dins el cercle del mapa de llums. La zona central actua sobre les parts més planes del territori i la part a tocar del cercle extern afecta a les zones escarpades (vegeu l'escala vertical dels pendents en graus i en tant per cent). Vegeu l'exemple: Pendents de més de 45 graus (100%).

El cercle també té divisions concèntriques (de 30 graus) que us han de permetre dibuixar amb precisió els vessants orientats en una certa direcció. Vegeu l'exemple: Vessants orientats a SE.

Podeu també desar la imatge que heu pintat (mapa de llums) o pujar una imatge pròpia que hagueu treballat en algun programari gràfic.

L’eina també permet baixar-vos la imatge del mapa resultant.

Finalment hem incorporat una capa que mostra el mapa base i una amb els noms de lloc per tal que us pugeu orientar pel territori. Hi hem afegit també una capa referent a les allaus (observacions i enquestes) i una referent a les cobertes vegetals del sòl. La informació d'aquestes capes té gran correspondència amb els paràmetres de pendent i orientació del territori i aquesta eina ens ajuda a comprendre-la.

De la mateixa manera que amb Pintamaps, aquesta eina transfereix a l'usuari la possibilitat d'interactuar fàcilment via web amb les dades (en aquesta cas el model del terreny), tot permetent la personalització i l'anàlisi. L'ICGC entén que facilitar l'ús de les dades que produïm és part indispensable de la nostra tasca.

Un cop més us demanem que utilitzeu l'eina i ens feu arribar les vostres propostes de millora o el desenvolupament de funcionalitats addicionals a betaportal@icgc.cat.

Nota: Tingueu en consideració que és el vostre ordinador qui realitza el procés de renderització de la informació ràster. Com sempre us recomanem que tingueu actualitzat el vostre navegador.