• Imprimeix

La Selva enregistra 281 sismes des d'agost i fins a mitjan setembre, la majoria de petita magnitud

19/9/16 15.00

El terratrèmol principal, de magnitud 3.6 i que es va produir el 4 de setembre, va tenir 190 rèpliques.

La sèrie sísmica, amb magnituds considerades normals per a la zona, es deu a la situació de la comarca en una cruïlla de dos sistemes de fall.

Selva sismes

Selva sismes

La comarca de la Selva ha enregistrat un total de 281 terratrèmols des del 8 d’agost i fins al 15 de setembre, segons les dades conegudes a partir dels enregistraments de la Xarxa Sísmica de Catalunya, operada per l’ICGC. Els detalls sobre els epicentres d’aquests moviments i els enregistraments de la Xarxa es poden consultar al web de l’Institut.

Entre principis d’agost i el 3 de setembre es van produir uns 90 sismes, mentre que el dia 4 de setembre es va enregistrar el terratrèmol principal d’aquesta sèrie, de magnitud 3.6 i amb epicentre entre Santa Coloma de Farners i Riudarenes. Aquest moviment va ser àmpliament percebut per la població i es van rebre unes 300 aportacions a l’enquesta que l’ICGC té sempre a disposició de la ciutadania. El sisme principal va anar seguit d’unes 190 rèpliques fins al 15 de setembre.

La gran part d’aquesta sèrie sísmica no va arribar a ser percebuda pels veïns, atès que només es van produir 10 terratrèmols de magnitud superior a 1.5. Es considera que una tremolor es pot començar a percebre a partir d’una magnitud 2 o 2.2. En cap cas es van produir danys.

800 terratrèmols anuals

Les magnituds enregistrades, inclosa la del terratrèmol principal, formen part de la normalitat sísmica de la zona, que es troba en una cruïlla de dos sistemes de falles: el de direcció nord-est/sud-oest, paral·lel a la costa, i el de direcció nord-oest/sud-est, que recorre des de l’Empordà fins a Osona.

Catalunya enregistra anualment una mitjana de 800 terratrèmols, la majoria no percebuts per la població. Durant l’any 2015, només tres sismes van ser percebuts: el del 9 d’abril a la costa de Tarragona de magnitud 3.4, el del 20 d’octubre al golf de Roses (M4.3) i el del 18 de novembre a la Cerdanya (M3.0). Durant aquest 2016, a Catalunya s’han percebut 4 terratrèmols.

Impredictibles, sobtats i recurrents

Els terratrèmols són fenòmens impredictibles, sobtats i recurrents en el temps. Considerant les dades històriques, a Catalunya cada any es produeixen de mitjana cinc sismes de magnitud superior a 3. Cada dos anys i mig s'enregistra un terratrèmol superior a 4 graus i, cada 30 anys, un de més de 5. La sismicitat a Catalunya es presenta de manera difusa, però principalment es localitza a les comarques pirinenques, la Selva i a la zona costanera. Considerant tots els sismes coneguts es pot fer el següent càlcul de recurrència: 

Magnitud, M

Període de recurrència, T (anys)

3.0

0.2

4.0

2.5

4.5

8

5.0

30

6.0

500-1000

La Mediterrània Occidental, on es troba Catalunya, és una àrea de sismicitat moderada, situada en una zona de col·lisió entre les plaques tectòniques d’Europa i Àfrica. Els sismes destructors en aquesta part del Mediterrani són, afortunadament, poc freqüents. Els més greus dels quals es té constància van ser els de 1427-1428 al Ripollès i la Garrotxa (l’únic conegut de magnitud 6.3), el de 1923 a la Val d’Aran i el de 1927 al Montseny. El sisme més recent que ha provocat danys (lleugers i moderats en alguns edificis) fou el del 21 de setembre de 2004 al Ripollès, de magnitud 4.

16 estacions sísmiques i 18 acceleromètriques

Aquesta recurrència aconsella monitoritzar constantment la sismicitat, avaluar el risc i comptar amb els plans d’actuació adequats. L’ICGC disposa de 16 estacions sísmiques repartides per tot Catalunya, una d’elles submarina, equipades amb sensors de banda ampla, així com 18 estacions acceleromètriques, que mesuren l’acceleració del terreny causada pels terratrèmols.

Les dades en temps real que es reben mitjançant aquesta xarxa es difonen a la població a través dels canals propis de l’ICGC, com la pàgina web, RSS i aplicacions com SISMOCAT.

A través d’aquesta darrera eina, el Servei Sismològic de Catalunya de l’ICGC informa de manera automàtica dels sismes que es produeixen a Catalunya i a les zones properes. I, per complementar aquesta informació, el Centre Sismològic Euromediterrani proveeix, també en temps real, les dades dels terratrèmols més significatius d’arreu del món. L’aplicació està disponible per a mòbils i tauletes amb sistemes iOS i Android.

La informació recopilada per l’ICGC permet a la Direcció General de Protecció Civil activar, si és necessari, el Pla especial d’emergències sísmiques a Catalunya (SISMICAT).