• Imprimeix

La Cartoteca de l’ICGC rep una donació de fotografies estereoscòpiques

4/3/24 10.15
  • L’autor d’aquesta col·lecció de plaques de vidre antigues és Antoni Miró, fotògraf aficionat a la muntanya 

 

Moment de la donació amb una mostra de fotografies estereoscòpiques damunt la taula
Armand Güell amb la directora de l’ICGC, Miriam Moysset, i la cap de la
Cartoteca de Catalunya, Noèlia Ramos

Armand Güell, cap de la Unitat de Gestió de projectes de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ha donat a la Cartoteca de Catalunya una col·lecció de fotografies estereoscòpiques d’indrets del territori català dels anys 1920 i 1930. L’autor d’aquestes imatges va ser Antoni Miró, esquiador, aficionat a la muntanya i a la fotografia. Miró va deixar constància dels paisatges de la Catalunya i l’Andorra del moment amb la seva càmera.

No és la primera vegada que Armand Güell dona material històric a la Cartoteca. El primer lliurament va fer-se el setembre de 2023 i va incloure unes 300 plaques de vidre, a més d’un visor estereoscòpic d'origen francès de principis del segle XX. Les fotografies van arribar en capses de cartó de la marca "ILFORD Alpha lantern plates", meticulosament etiquetades amb lloc i data de captura.

El segon lliurament va ser durant el mes d’octubre de 2023 i va ampliar la col·lecció amb més de 600 plaques de vidre. També va incloure el llibre “Guia del Delta de l’Ebre” amb el mapa corresponent i una col·lecció de números antics de la revista “Muntanya”, “Vèrtex” i “Senderos” de la Unió Excursionista de Catalunya.


En conjunt, aquesta generosa donació suma aproximadament 900 plaques de vidre de les dimensions 4,5 x 16 cm. Així, l’obra de Miró es consolida com un llegat significatiu que enriqueix el patrimoni visual i documental de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Plaques de vidre damunt d’una taula de llum
Mostra de les fotografies estereoscòpiques d’Antoni Miró.

Actualment, la Cartoteca està treballant en la digitalització de les imatges per publicar-les amb la resta de fotografies estereoscòpiques de la primera meitat del segle XX que podreu consultar a la Cartoteca digital pròximament.

Més informació: https://cartotecadigital.icgc.cat/digital/collection/stereo