• Imprimeix

Es presenta la cartografia oficial de la comarca del Moianès

24/2/17 15.00

El 24 de febrer de 2017, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el director de l'ICGC, Jaume Massó, han presentat a Castellterçol el Mapa comarcal de Catalunya 1:50.000 del Moianès, la comarca més recentment creada a Catalunya. El mapa ha estat elaborat per l'ICGC.

En declaracions als mitjans de comunicació, el conseller Rull ha afirmat que el nou mapa és "el reconeixement literal d'una nova realitat que la gent del Moianès ha volgut tenir", i ha destacat "la importància de la cartografia seriosa i rigorosa per fer polítiques públiques solvents".

Durant l'acte a la casa museu de Prat de la Riba, el conseller ha aprofitat per lloar la seva figura i "l'etapa modernitzadora de la Mancomunitat que va crear la base de l'actual Institut Cartogràfic". Així, ha celebrat que "van ser capaços de pensar en gran", la qual cosa vol dir "tenir moltes estructures d'Estat".

El Moianès correspon al full 42 del Mapa comarcal de Catalunya 1:50.000, l'escala més gran possible que permet visualitzar cada comarca impresa en un sol full. El mapa inclou, a més d'informació topogràfica, dades turístiques i la toponímia caracteritzada.

La nova comarca també apareix al Mapa topogràfic de Catalunya 1:25.000, als mapes administratius de Catalunya 1:250.000 i 1:500.000, i al Mapa comarcal i municipal de Catalunya 1:500.000, el qual es pot descarregar gratuïtament del web de l'ICGC.

Cal remarcar que un mapa és un document que permet entendre i analitzar el territori. Per tant, la disponibilitat de cartografia que reculli els canvis i s'adeqüi a la nova realitat no és només una necessitat sinó que també és fonamental per a la normalització i la divulgació de la nova realitat territorial.

La comarca del Moianès es va crear l'any 2015, donant compliment a una reivindicació històrica del territori. Abasta 10 municipis: Moià, Castellterçol, Castellcir, Sant Quirze Safaja, Calders, Monistrol de Calders, Santa Maria d'Oló, l'Estany, Granera i Collsuspina. Fins a la creació del Moianès, aquests municipis pertanyien a tres comarques diferents: Bages, Osona i Vallès Oriental.

L'existència del Moianès ja es preveia en els estudis inicials de la Ponència per a la divisió territorial que va impulsar la Generalitat republicana i que es va aprovar el 1936, sense arribar a incloure-la.