• Imprimeix

Exposició Planeta Terra

Presentació  |  Organitzadors  |  Agenda  |  Exposició  |  Recursos


La celebració de 2008 com a Any Internacional del Planeta Terra pretén conscienciar la societat de la relació existent entre Humanitat i Planeta Terra i ressaltar la importància que les Ciències de la Terra tenen en la consecució d'un futur equilibrat i sostenible que augmenti la qualitat de vida i salvaguardi la dinàmica planetària.

Està demostrat que les societats desenvolupades són el principal i més ràpid «factor no extraterrestre» que pot modificar i alterar la dinàmica planetària i per tant, només la difusió pública, l'educació i l'ensenyament racional de les matèries relacionades amb les Ciències de la Terra ajudaran que la societat actual afronti el futur de la Terra amb esperança.Exposició: Planeta Terra recursos

Lloc: Barcelona, Parc del Fòrum

Dates: 31 d'octubre - 29 de novembre 2008

Horari: de 10 a 13:30 i de 15:30 a 18:30, obert tots els dies

Preu: Entrada gratuïta

Àrea audiovisual

La primera de les tres àrees de contingut definides és una sala d'exhibició audiovisual en la qual té lloc una animació estereoscòpica mixta. Cada assistent rebrà unes ulleres per tenir-ne una perfecta visió en tres dimensions i uns auriculars per viure una experiència d'audició individualitzada.

Amb aquest fi, hem creat una pel·lícula en 3D de deu minuts de durada que explica els deu temes bàsics de l'exposició Planeta Terra: aigües subterrànies, perills naturals, Terra i salut, clima, recursos naturals, Terra profunda, oceans, megaciutats, sòls i Terra i vida.

Àrea magic planet

Cada participant viurà l'experiència de la natura, la seva evolució i conseqüències per l'actuació humana, els perills naturals, la qual cosa contribuirà a la sensibilització sobre el desenvolupament sostenible.

La primera part d'aquest espai és un auditori circular construït a la manera d'un amfiteatre. Està dotada d'un sofisticat equipament tecnològic que converteix el showroom en un espai de difusió de continguts amb gran impacte.

L'element central d'aquesta sala és el Planeta Màgic (Magic Planet), el primer sistema audiovisual esfèric del món. Una pantalla de vídeo amb una amplitud visual de 360º. Aquest globus terraqui de vídeo digital permet que el públic vegi, explori i comprengui d'una manera diferent i efectiva les dinàmiques dels sistemes globals: planetes, clima, biosfera, història geològica. Està creat en col·laboració amb la NASA i l'Agència Espacial Europea i es presentarà al públic professional el proper mes d'octubre a Los Ángeles en el marc de l'ASTC (Association of Science-Technology Centers) Annual Conference.

Els continguts de l'esfera estan personalitzats d'acord amb els conceptes desenvolupats en l'exposició i integren fonts de dades en temps real. Hi podem observar elements com ara plaques tectòniques, volcans, oceans i fenòmens com huracans, terratrèmols, inundacions, tsunamis, canvi climàtic. A més, es poden simular diferents processos, per exemple, el del creixement dels oceans degut a l'escalfament global o l'evolució dels moviments sísmics en les últimes dècades.

El Planeta Màgic està perfectament coordinat amb el sistema d'àudio extern i amb una pantalla frontal circular de 6 metres d'amplada i 3 d'altura on el grup podrà veure ampliats els continguts projectats a l'esfera.

A continuació, el recorregut travessa un túnel amb tres parts: una zona d'aigües subterrànies amb estalactites i estalagmites en un ambient d'humitat; una gruta volcànica amb olors sulfuroses les parets de la qual desprenen calor; i, finalment, es creua una zona amb un tall transversal que mostra els estrats i en el qual s'aprecia com els sediments s'han anat dipositant en capes. Estem davant de la història plasmada del nostre planeta.

Àrea de sensibilització

D'aquí passaran a un espai de transició anomenat àrea de sensibilització amb missatges corresponents a cadascun dels temes.

Àrea didàctica

La tercera i última de les àrees té un important component didàctic i educatiu, per al qual distribuïm deu terminals informàtics interactius per tota la sala. En aquests, es desenvolupa un joc tipus 'trivial' amb una sèrie de preguntes i quatre respostes possibles per a cada pregunta.

Cada partida consta de 7 preguntes que es formularan de manera aleatòria d'un total de 50, extretes de la informació rebuda al llarg de la visita de la carpa Planeta Terra.

La carpa

Les característiques de la carpa són les següents:

  • Mides exteriors de 12,40 m d'amplada per 24 m de llargada i una altura màxima de 5 m. Les mides interiors d'11 m d'amplada per 22 m de llargada i una altura màxima de 4,70 m.
  • El teixit usat per a la fabricació és Gamma 48 color gris amb tractament ignífug M2, hidròfug i dotat de filtre UV. L'interior és negre per a la millor projecció dels continguts audiovisuals.
  • El sistema per inflar es du a terme mitjançant turbines d'aire continu repartides per tot el cos inflable i ubicades a l'interior dels tubs. Sistema d'ancoratge mitjançant llasts de sorra ubicat a l'interior del tub inflable, repartit perimetralment. Resisteix vents entre 60 i 90 km/h.
  • Tota la superfície de la carpa du una tarima tècnica de paviment elevat coberta de PVC Polyflor XL PU.
  • 2 equips d'aire condicionat/bomba de calor autònoms compactes sistema aire-aire (gas refrigerant R407C ecològic, sense consum d'aigua i sense risc de legionel·la) per un total de 35 kw i 24 kw de potència frigorífica.
  • Dotació d'extintors amb senyalització.