• Imprimeix

Presentació del facsímil del Mapa de les terres de llengua catalana. Any Pompeu Fabra 2018

 

Quan

Data 19.04.2018

On

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Parc de Montjuïc
08038 Barcelona

Veure mapa

Mapa de les terres de llengua catalana

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya reedita aquest mapa en edició facsímil, en commemoració de l'any Pompeu Fabra 2018 que celebra els 150 anys del seu naixement i els 100 anys de la Gramàtica Catalana.

És un mapa mural escolar, entelat i envernissat que portava unes fustes enganxades a la part superior i a la part inferior per penjar-lo a l'aula.

Tot i que en el mapa no consten ni l'autor ni la data d'edició, el butlletí d'octubre de 1920 de l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana, coneguda com la Protectora, esmenta que els treballs del mapa els du a terme la Secció Cartogràfica de la Mancomunitat de Catalunya, precedent de l'actual Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Pel que fa a la data de publicació, el butlletí de gener de 1921 cita "aquests dies [es] dóna a les gents de Catalunya el primer mapa mural de les terres de llengua catalana". I, en el butlletí de desembre de 1922, el mapa ja apareix en el catàleg de publicacions de la Protectora i es ven a 12 pessetes l'exemplar en paper i a 20 pessetes l'exemplar entelat.

El mapa fou patrocinat pel periodista i advocat Antoni de P. Aleu (Barcelona, 1847 - transatlàntic Washington, 1926) que havia emigrat el 1860 a Amèrica i s'establí a Buenos Aires. Fundador i president del Casal de Catalunya de Buenos Aires, fou editor i director del setmanari "L'Aureneta", publicat en aqueta ciutat americana, i un dels benefactors de la Protectora.

Dins dels moviments de renovació pedagògica de Catalunya impulsats, entre d'altres, per l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana, es proposà introduir la llengua catalana com a parla de l'escola i l'ús d'una pedagogia nova més moderna i activa. Un dels àmbits que adquirí més rellevància fou l'ensenyament de la geografia i l'ús de mapes esdevingué una de les eines més utilitzades. D'aquí la publicació, des de principi del segle XX, de diversos mapes escolars en llengua catalana.

L'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana va ser fundada l'any 1898 pel pedagog Francesc Flos i Calcat (Arenys de Mar, 1856 - Barcelona, 1929) per tal d'impulsar un model d'escola moderna en llengua catalana. Arran de la creació de la Mancomunitat de Catalunya, el 1914, la Protectora rebé un gran impuls i comptà amb la col·laboració d'un bon nombre d'intel·lectuals catalans. Suspesa durant la dictadura de Primo de Rivera, la Protectora tornà a estar plenament activa en temps de la República i, finalment, fou clausurada l'any 1939 per les autoritats franquistes.

Pompeu Fabra (Barcelona, 1868 - Prada de Conflent, 1948) fou nomenat l'any 1917 president de la Comissió Editorial Pedagògica de la Protectora amb l'objectiu d'impulsar l'edició de tot tipus de material pedagògic en català, d'entre ells aquest mapa de les terres de llengua catalana.

El Servei Cartogràfic de la Mancomunitat de Catalunya es va crear el 1914 a fi de publicar el mapa topogràfic de Catalunya. Les successives dictadures polítiques del segle XX no el van arribar a suprimir i va torbar aixopluc a la Diputació de Barcelona. El 1983 fou traspassat a l'Institut Cartogràfic de Catalunya que el 2014 va esdevenir l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Aquesta edició facsímil reprodueix l'original de 120 x 98 cm que es conserva a la Cartoteca de Catalunya i que fou adquirit l'any 1993 per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.