• Imprimeix

Jornades Tècniques "GeoEnergia a Catalunya". Núm. 01

 

Quan

Data 29.11.2019

Horari

de 09.00 a 13.40 hores.

On

Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Parc de Montjuïc
08038 Barcelona

Veure mapa

Inscripcions tancades per haver-se assolit la capacitat màxima de la sala. Preguem disculpeu les molèsties.

Inscripciones cerradas por haberse alcanzado el aforo máximo de la sala. Rogamos disculpen las molestias.

Registration closed for having reached the maximum capacity of the auditorium. We apologize for the inconveniences.

Col·lecció Jornades Tècniques “GeoEnergia a Catalunya”

L’any 2019 s’ha posat en funcionament el nou Grup de Treball de Geotèrmia (GTG) del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC), amb la finalitat de promoure i donar a conèixer el potencial de l'energia geotèrmica com a energia d’alta eficiència en el nou marc de la Transició Energètica i el Canvi Climàtic.

El GTG-CEEC inicia aquest any 2019, amb la col·laboració estreta de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i de l'Institut Català d'Energia (ICAEN), la sèrie de Jornades Tècniques “GeoEnergia a Catalunya”, que tindran per finalitat tractar i difondre la tecnologia, les polítiques, les experiències, els mètodes i els projectes innovadors relacionats amb l'energia geotèrmica.

Presentació de la Jornada Tècnica núm. 1

El proper dia 29 de novembre, l'ICGC acollirà la primera jornada tècnica de la col·lecció “GeoEnergia a Catalunya”. Aquesta jornada se centrarà en els sistemes d’autoconsum d’alta eficiència i, específicament, en les instal·lacions híbrides que combinen energia solar i energia geotèrmica. Aquestes instal·lacions són clau en la transició energètica i en la lluita contra el canvi climàtic.

L’energia fotovoltaica està sent l’energia catalitzadora en el nou model energètic a l’Estat espanyol i a Catalunya. Amb una tecnologia ja consolidada, és l’energia òptima per a l’autoconsum elèctric. Addicionalment, les opcions de sistemes d'emmagatzematge d'energia elèctrica amb bateries, associats a instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum, faciliten que l'usuari pugui millorar el seu aprofitament i la seva gestió. D'altra banda, l'energia geotèrmica és l'energia que s'obté de l'aprofitament o l'intercanvi tèrmic amb el subsol. És una font d’energia autòctona, sostenible i disponible les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Els sistemes anomenats ‘geotèrmia superficial’ per a climatització (amb bomba de calor geotèrmica) són la solució més eficient per a l'autoconsum tèrmic. La combinació de geotèrmia amb sistemes addicionals de producció (per exemple, l'energia solar tèrmica) i d’emmagatzematge tèrmic latent suposen també una millora en l’eficiència del sistema.

Aquesta jornada té l'objectiu d'ajudar a difondre el potencial de l’ús combinat d’energies renovables, altrament anomenades solucions híbrides per a l’autoconsum energètic elèctric i tèrmic (climatització i aigua calenta sanitària - ACS).

La jornada s'orienta a col·lectius tècnics i professionals avesats a l'enginyeria del disseny d'edificacions i d'habitatges, i a l’administració local en general. Es presentaran els conceptes bàsics i els aspectes relacionats amb la generació d’autoconsum elèctric i tèrmic amb energia solar fotovoltaica i tèrmica combinada amb energia geotèrmica i l’ús de sistemes d’emmagatzematge. Es mostraran diversos projectes que ja s’han implementat al nostre territori.

Programa

09.00 - 09.30

Recepció i recollida d'acreditacions. Cafè

09.30 - 09.45

Benvinguda i obertura de l'acte
Jaume Massó i Cartagena, director de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)

Presentació de la jornada
Xavier Farriols i Danés, president del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC)

09.45 - 10.10

Francesc Vidal de Ciurana, Institut Català d'Energia (ICAEN)

Veure a Slideshare

10.10 - 10.35

Aniol Esquerra, Associació ECOSERVEIS

Veure a Slideshare

10.35 - 11.00

Manel Masramon, ENGIAUX Renovables

Veure a Slideshare

11.00 - 11.25

Santi Olalla, ECOFOREST

Veure a Slideshare

11.25 - 12.00

Pausa cafè

12.00 - 12.25

Nicolau Cassaca, Kasaka

Veure a Slideshare

12.25 - 12.50

Joan Sera, TELLUS IGNIS

Veure a Slideshare

12.50 - 13.15

Alex Olives, QUADRIFOLI

Veure a Slideshare

13.15 - 13.40

Torn obert de paraules