• Imprimeix

II Jornades de Recerca del Parc Natural de l'Alt Pirineu

 

Quan

Data Del 02.05.2019 al 04.05.2019

Horari

Dijous 2 i divendres 3 de maig, de 9.00 a 20.00 h
Dissabte 4 de maig, de 9.00 a 16.00 h

On

Seu de les jornades:

La Solana de la Coma de Burg
Plaça Escoles, s/n
25595 Burg (Farrera)

Fa 15 anys, en els inicis de la gestió del Parc Natural de l’Alt Pirineu, es van organitzar les I Jornades de Recerca (any 2004). L’objectiu era posar en comú el coneixement acumulat fins aleshores i, en especial, aquell que era clau per a la gestió i planificació del nou espai protegit. Aquest 2019, després de celebrar el 15è aniversari de la creació del Parc (1 d’agost de 2003), s’ha considerat adient celebrar les II Jornades de Recerca. L’objectiu és posar en valor la recerca científica efectuada des d’aleshores i, també, obtenir un millor coneixement del medi natural i cultural del Parc per tal de millorar-ne la gestió, la divulgació i la interpretació.

Les línies de recerca han evolucionat amb el pas dels anys i nombrosos equips investigadors han anat realitzant estudis, tant en l’àmbit del patrimoni natural com en el cultural, els resultats dels quals s’exposaran en aquestes jornades. En aquest aspecte cal destacar el dinamisme del Grup de Recerca en Àrees de Muntanya i Paisatge (GRAMP) i del Grup d'Arqueologia d'Alta Muntanya (GAAM), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Durant aquests anys han generat diverses línies de recerca en l’àmbit del Parc, han publicat nombrosos articles de referència, i han divulgat la recerca a través dels onze cursos d’Evolució del paisatge, realitzats al Centre d’Art i Natura de Farrera i coorganitzats amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Una altra iniciativa, que involucra a diferents equips i institucions, i que també ocuparà bona part de les Jornades, és el projecte LIFE LimnoPirineus, destinat a la conservació d’espècies i hàbitats aquàtics de l’alta muntanya dels Pirineus. En el marc d’aquest projecte es fan accions de recerca, conservació i divulgació al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, al Parc Natural de l’Alt Pirineu i a l’Estanho de Vilac, a la Vall
d’Aran.

El Parc Natural de l’Alt Pirineu d’una banda agraeix als investigadors la seva dedicació i disposició a participar a les II Jornades de Recerca, i de l’altra, convida a tothom a assistir-hi. El seu desig és que el coneixement arribi a l’opinió pública i que es testimonïi la importància de la recerca científica, no només per a la millora del Parc Natural, sinó també per al benefici de tota la societat.

L'ICGC hi participa amb la ponència "El projecte de monòlits de sòls en l'àmbit del Parc Natural de l'Alt Pirineu", a càrrec d'Agnès Lladós (divendres 3 de maig, de 09.20 a 09.45 hores).

Més informació