• Imprimeix

Notícia 497 - L'ICGC participa en un exercici de simulacre de terratrèmol a Tarbes dins del projecte POCRISC

30/11/21 7.09

L'ICGC ha participat en un exercici de simulacre de terratrèmol a Tarbes el dia 19 de novembre de 2021 en el marc del projecte POCRISC: Per a una cultura comuna del risc sismic, projecte liderat per l'Institut. POCRISC s'emmarca dins del programa de cooperació territorial INTERREG V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020) creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre els tres països.

L'escenari simulat ha estat el d'un terratrèmol de magnitud 5.9 que ha produït danys importants i un elevat nombre de víctimes al departament francès dels Hautes-Pyrénées (Alts Pirineus), situat a Occitània.

L'exercici ha mobilitzat tots els actors implicats en les diferents fases de la gestió d'una crisi sísmica: des de l'activació de l'alerta i d'un centre operatiu de coordinació interdepartamental fins a les intervencions a la via pública per al diagnòstic previ dels edificis, el diagnòstic d'emergència d'habitabilitat d'edificis, la localització i rescat de víctimes atrapades, l'assistència a la població afectada i l'avaluació macrosísmica.

Hi ha participat la delegació del Govern i el servei departamental de bombers i rescat dels Hautes Pyrénées amb el suport d'efectius d'Andorra i Espanya, la ciutat de Séméac, l'associació francesa d'enginyeria sísmica (AFPS), l'associació de consultors d'estructures ACE i tècnics representants de les diferents institucions implicades en el projecte POCRISC.

Aquest simulacre d'intervenció per alerta sísmica ha permès provar, en condicions realistes, la capacitat dels participants per gestionar els efectes d'un gran terratrèmol utilitzant les eines i les metodologies desenvolupades en el projecte POCRISC per proporcionar una estimació ràpida de danys i per a l'avaluació urgent de l'habitabilitat postsímica dels edificis.