• Imprimeix

Notícia 466 - Nou visor per a la xarxa de mesura del sòl

13/7/21 12.03

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha publicat un nou visor al web de l'ICGC: Xarxa de mesura del sòl, que permet consultar les dades de les diferents estacions, definint el rang de temps i els paràmetres que es volen visualitzar. També es poden descarregar les dades en forma de taula.

Aquestes estacions de mesura del sòl recullen paràmetres físics del sòl, temperatura i humitat, a diferents profunditats normalment a 5, 20, 50 i 100 cm, i també mesuren paràmetres atmosfèrics, com temperatura, humitat, pluviometria i radiació solar, mesures que ajuden a la interpretació de les dades físiques del sòl.

Aquest projecte, Xarxa de mesura del sòl, es va iniciar el 2015 amb l'objectiu de definir el règim climàtic del sòl i poder fer estudis de canvi climàtic un cop es disposi d'una sèrie suficientment llarga de mesures.

Les estacions s'ubiquen al Prepirineu i al Pirineu en parcel·les de vinya, conreu que s'està estenent en zones de muntanya per adaptar-se al canvi climàtic.  

Els darrers dies s'ha incrementat el nombre d'estacions instal·lades sobre el territori amb l'estació a Llívia (Cerdanya) i l'estació del Miracle (Solsonès). Amb aquestes ja són 12 les estacions de mesura del sòl en funcionament proporcionant dades d'interès per al canvi climàtic.Estació de mesura de paràmetres físics del sòl de Llívia

Estació de mesura de paràmetres físics del sòl de Llívia. Foto: ICGC.