• Imprimeix

El programa 3DCarrers crearà una rèplica digital dels carrers de Catalunya

23/3/23 9.00
  • 3DCarrers és el nou programa de captura sistemàtica de les zones urbanes de Catalunya que combina fotografies del territori amb dades làser.
  • Aquest programa forma part del projecte Catalunya Digital, que treballa per generar un bessó digital del territori.

Des de l’ICGC, posem en marxa el programa 3DCarrers de captura sistemàtica de les zones urbanes de Catalunya utilitzant la tecnologia Mobile Mapping. Aquesta tecnologia combina fotografies del territori fetes amb càmeres panoràmiques de 360° amb dades làser preses amb un sensor LiDAR terrestre per generar geoinformació digital del territori.

Des d’avui ja es poden consultar les dades dels primers nuclis urbans treballats al visor web interactiu: Sant Vicenç dels Horts, Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Balaguer i Pineda de Mar. La previsió és capturar prop de 50.000 quilòmetres fins al 2026 per obtenir el bessó digital dels 947 nuclis urbans, amb una freqüència d’actualització adaptada a les diferents dinàmiques territorials. Les dades obtingudes podran ser consumides tant des d’entorns GIS com des del visor, on s’aniran publicant i es posaran a disposició dels diferents municipis.

El programa 3DCarrers s’inclou dins del projecte Catalunya Digital, que treballa per generar un bessó digital del territori, és a dir, geoinformació digital de precisió amb una aparença quasi real.

Una nova eina per a una millor gestió del territori

Aquesta nova manera de recollir i mostrar dades geoespacials ajudarà l'Administració local a millorar la seva gestió de l'espai i a reduir els costos. Més enllà de la visualització de l’espai viari, permet la identificació, categorització i mesura dels elements visibles i facilita, per exemple, la realització de l'inventari del mobiliari urbà des de l’oficina.

La geoinformació precisa, uniforme i actual del territori és indispensable per a la presa de decisions i l'elaboració de polítiques públiques que ajudin a garantir el desenvolupament equilibrat i sostenible del territori català.

 

Captura de pantalla d’una zona urbana, amb exemple de mesures preses sobre el núvol de punts LiDAR.
Exemple de panorama 3D i núvol de punts LiDAR.

Per saber-ne més

Visor Catalunya Digital. 3D Carrers: https://www.icgc.cat/Aplicacions/Visors/Catalunya-Digital.-3D-Carrers