• Imprimeix

Gra de Fajol (12/12/2016)

Localització

Cartografia de l’allau al Canal Oriental del Gra de Fajol Petit. Ripollès (Pirineu oriental de Catalunya)

Cartografia de l’allau al Canal Oriental del Gra de Fajol Petit.
Ripollès (Pirineu oriental de Catalunya)

Situació nivometeorològica

Meteorologia

En el moment de l’accident del dilluns dia 12 de desembre, havien passat dues setmanes des de la darrera nevada, a excepció de la capçalera del Ter on van caure uns pocs centímetres l’anterior diumenge dia 4 de desembre. El temps era anticiclònic. Les temperatures havien començat a baixar però encara estaven per sobre de zero graus a 2300 m.

Estat del mantell

Per damunt de 2300-2400 m hi ha una base de neu endurida i estable formada a mitjan novembre amb una crosteta de neu marró. Damunt de la capa de neu amb pols de l’Àfrica hi ha un nivell d’entre 10-20 cm de neu seca, freda i solta, pols reciclada, amb una fina crosteta superficial, a les obagues. Als vessants més assolellats la fusió i el regel treballen de valent i el mantell es presenta amb crostes més gruixudes i dures. El mantell és estable, tot i que cal evitar alguna petita placa de vent molt localitzada en obagues, ja que per sota hi ha capes febles

Predicció BPA a 1 dia

En el BPA es pronosticava una situació favorable, amb perill FEBLE (1), però advertia de que cal evitar alguna petita placa de vent molt localitzada en obagues, ja que per sota hi ha capes febles.


Característiques de l'allau

  • Orientació: NNE.
  • Tipus: Allau de placa.
  • Humitat de la neu: Seca.
  • Tipus de dipòsit: En grumolls – Poc definit (no es pot delimitar amb precisió la zona d’arribada pel tipus de dipòsit).
  • Cota sortida: 2500.
  • Desnivell: 150 m (calculats segons el lloc on va quedar el piolet).
  • Zona de sortida: Ressalt rocós.
  • Zona de trajecte: Canal.
  • Zona d'arribada: Canal.

Cronologia dels fets

Un excursionista situat al refugi d’Ulldeter va sentir un fort soroll identificant-lo com a allau, i en agafar els prismàtics va poder veure un cos precipitant-se per la Canal Oriental del Gra de Fajol Petit. Tot seguit va trucar al 112 per alertar de l’accident. La víctima anava en solitari.

Zona de sortida de l’allau, just a sota del ressalt rocós (Fotografia: Mossos d’Esquadra)

Zona de sortida de l’allau, just a sota del ressalt rocós, així com la seva zona de trajecte entrant dins la Canal Oriental del Gra de Fajol Petit (Fotografia: Mossos d’Esquadra).


Zona de trajecte i d’arribada de l’allau (Fotografia: Mossos d’Esquadra)

Zona de trajecte i d’arribada de l’allau, on es pot apreciar el dipòsit amb alguns grumolls (Fotografia: Mossos d’Esquadra).


Perfil realitzat cinc dies abans de l’accident

Perfil realitzat cinc dies abans de l’accident. Es pot observar la disposició de neu poc cohesionada a la superfície del mantell, disponible per a ser transportada pel vent i crear plaques de vent en orientacions a sotavent.