• Imprimeix

Notícia 241 - La UNESCO reconeix el Geoparc de la Conca de Tremp-Montsec

18/4/18 7.50

La Conca de Tremp-Montsec passa a formar part de la xarxa de Geoparcs Mundials d'acord amb la resolució de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) del 17 d'abril. L'ICGC exerceix la direcció científica d'aquest nou geoparc i presta les instal·lacions del seu Centre de Suport Territorial (CST) a Tremp.

Aquesta Conca és un laboratori natural reconegut a tot el món on és possible obtenir un estudi detallat de diferents àrees relacionades amb les ciències de la Terra. A més, aquest territori compta amb equipaments que divulguen i interpreten el patrimoni paleontològic, geològic, miner i cultural.

El Geoparc de la Conca de Tremp-Montsec el formen 19 municipis de 4 comarques lleidatanes: Pallars Jussà, Noguera, Pallars Sobirà i Alt Urgell que, en el seu conjunt, superen els 2 000 km². És una àrea amb un gran valor geològic i natural que permet explicar com es van formar serralades com la dels Pirineus. També s'hi troben elements que ajuden a explicar l'evolució de la vida, per exemple, les restes fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa.

Per mantenir aquesta marca d'elevada qualitat, la UNESCO avaluarà cada quatre anys la gestió del territori. Això obliga a complir els objectius marcats i a apostar per un desenvolupament sostenible que beneficiï la població local.

La Xarxa Global de Geoparcs de la UNESCO comprèn 130 localitzacions en més de 35 països d'arreu del món. D'aquestes, 73 formen part de la Xarxa de Geoparcs Europeus i es reparteixen en 24 països, dels quals dos es troben a Catalunya, el de la Catalunya Central i la Conca de Tremp-Montsec.

Un geoparc és un territori reconegut per la UNESCO que compta amb un patrimoni geològic, paleontològic i miner d'importància internacional i aquest reconeixement comporta formar part d'una xarxa internacional i d'un programa propi de la UNESCO que afavoreix la formació de professionals i d'emprenedors locals.