• Imprimeix

50 anys del terratrèmol del 28 de febrer de 1969

50è aniversari del terratrèmol del 28 de febrer de 1969.

El vau sentir o en coneixeu relats?

A la matinada del 28 de febrer de 1969, al voltant de les 03:40 (TU), la Península Ibèrica es va veure fortament sacsejada per un terratrèmol amb epicentre a 180 km al SO del Cap de Sant Vicent, davant de la costa de Portugal. Va ser un terratrèmol de magnitud Ms7.9. El major terratrèmol sentit a Europa des del gran terratrèmol de Lisboa de 1755.

Avui dia, entenem millor la tectònica del contacte entre la placa africana i la placa euroasiàtica. Es tracta d'un contacte constituït per una xarxa de falles actives amb gran potencial per generar terratrèmols i tsunamis. Entenem científicament millor la propagació de les ones sísmiques, l'atenuació de l'energia a partir de les falles, la forma en què els sòls amplifiquen o atenuen l'energia de les ones sísmiques, i com els edificis es comporten sota els seus efectes. Però encara queda molt per saber, en particular per la península ibèrica. I per avançar el coneixement, és necessari validar hipòtesis i models amb dades.

50 anys després del terratrèmol de 28 de Febrer de 1969, les tecnologies de comunicació permeten una recollida de testimonis i relats molt més àmplia que la que va ser possible en ocasió del sisme. Per això l'ICGC s'ha afegit a la iniciativa de l'IPMA (Instituto Portugués do Mar e da Atmosfera) i demanem a qui va sentir el sisme, o coneix relats, que els comparteixi amb nosaltres a través del qüestionari en línia: http://survey.ipma.pt/index.php/1969?lang=es

Les dades seran utilitzades en la investigació que ens ajudarà a caracteritzar millor el risc sísmic de la península ibèrica i preparar-nos millor per a futurs terratrèmols.

La_Vanguardia_19690301

Page of "La Vanguardia Española" on March 3, 1969 reporting on the ocurred earthquake