• Imprimeix

Informes geològics emesos per l’ICGC en el procediment administratiu

L’ICGC emet informes tècnics en l’àmbit de la geologia, els riscos geològics i el patrimoni geològic sota el requeriment de la legislació vigent

Com a instrument tècnic de l'Administració, l'ICGC emet informes tècnics a determinats procediments administratius en relació a la geologia, els riscos geològics i el patrimoni geològic i també valora el possible impacte que determinats projectes o activitats poden produir sobre el medi geològic, sòl o subsol.

Pel que fa al suport tècnic al Govern en les seves actuacions en el territori, tal com estableixen la Llei 19/2005, el Decret 168/2009 i altres normatives sectorials, l’ICGC ha de donar suport tècnic en matèria geològica a través de l’emissió d’informes que segons determini la normativa d’aplicació tindran caràcter preceptiu.

L’ICGC emet informe preceptiu en el procediments següents:

  • Aprovació dels instruments de planejament urbanístic general.
  • Programes de restauració d’activitats extractives.
  • Autorització de nous cementiris.
  • Estudis informatius o avantprojectes i projectes relatius a obres de túnels urbans o d’altres túnels i grans obres d’especial complexitat o dificultat tècnica a què fa referència la Llei 3/2007, de 4 de juliol, de l’obra pública.

L’ICGC emet informe de caràcter no preceptiu en els procediments següents:

  • Avaluació ambiental.
  • Autoritzacions i llicències ambientals d’activitats.

L’òrgan que tramita l’expedient administratiu sol·licita a l'ICGC que emeti l’informe que correspongui. Aquests informes són actes administratius de caràcter declaratiu mitjançant els quals l’Institut emet el seu judici o opinió sobre una qüestió relacionada amb l’exercici de les seves funcions en matèria de coneixement geològic amb la finalitat d’assistir l’òrgan decisori de l’esmentat expedient.

 

Els informes emesos per l’ICGC, més de 13.000 pel període 2005-2021, constitueixen un instrument directe i eficaç de prevenció en front els riscos geològics. En cada expedient, sigui un planejament urbanístic, un projecte o una activitat, l’ICGC valora si la documentació tècnica ha tingut en compte la possible existència de fenòmens geològics que puguin comportar un risc per a les persones i els seus béns. Així mateix, quan ho creu necessari, l’ICGC requereix la realització d’estudis complementaris o la definició de mesures per a la protecció, la prevenció o la mitigació del risc geològic.

En relació a la possible afectació sobre els elements d’interès geològic que constitueixen el patrimoni geològic, els informes de valoració que emet l’ICGC són una eina de geoconservació preventiva, perquè eviten la destrucció d’afloraments d’interès i defineixen mesures correctores que permeten la seva conservació.