Mapa geològic 1:50.000
El Mapa geològic 1:50.000 i la seva base de dades associada (geologia-territorial-50000-geologic) són el resultat de la col·laboració del Departament de Medi Ambient i Habitatge, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques, l'Institut Cartogràfic de Catalunya, l'Institut Geològic de Catalunya i l'Instituto Geológico y Minero de España que es va iniciar l'any 1997 i que va generar la primera versió del Mapa geològic comarcal de Catalunya 1:50 000 publicada l’any 2006. L’any 2010 aquest mapa es va publicar en format atles a l’Atles geològic de Catalunya i l’any 2016 es va generar i distribuir en format digital la segona versió.
Aquesta tercera versió (2025) respon a un nou model de distribució de dades i incorpora les millores de la informació geològica següents:
- Correcció d’errors en la cartografia de l’antiga versió (errors tipogràfics, errors d’atribució d’elements, errors de sentit de desplaçament de falles i d’encavalcaments i errors de vergència dels plecs.
- Correcció d’errors en la llegenda.
- Harmonització de la descripció dels epígrafs de les unitats geològiques del Quaternari.
- Incorporació de la cartografia de part del territori de l’Aragó extreta dels mapes geològics publicats de l’Instituto Geológico y Minero de España.
- Actualització de les estructures tectòniques majors a partir del Mapa Estructural de Catalunya escala 1:250.000, publicat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya l’any 2014.
- Diferenciació, a partir de publicacions recents, de les unitats neògenes que afloren a l’oest del riu Cinca.
- Actualització de les edats de les unitats geològiques segons la Taula cronostratigràfica de la International Commission on Stratigraphy (v2024/12).
Els detalls amb les descripcions dels diferents elements d’aquest mapa (unitats geològiques, contactes, etc.) es troben com a atributs en els formats vector i es poden conèixer també a través del visor Geoíndex de cartografia geològica fent clic en cada element.
Imatge
![]() | Geoinformació de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya subjecta a una llicència Creative Commons de Reconeixement 4.0 Internacional (CC BY 4.0). Més informació |
Característiques tècniques principals
La informació geològica es va realitzar tenint com a referència la base cartogràfica disponible en el moment d'elaboració.
La informació del Mapa geològic 1:50.000 s'organitza en quatre agrupacions d'objectes geològics: contactes, plecs, falles i unitats geològiques.
- Contactes
S'hi representen els diferents tipus de contactes d'origen sedimentari, igni, metamòrfic i hidrotermal. Es representen mitjançant línies que corresponen a la intersecció de les superfícies dels tipus de contacte amb la topografia. - Plecs
S'hi representa la traça de les superfícies axials dels diferents tipus de plecs, d'escala macroscòpica. Es representen mitjançant línies que corresponen a la intersecció de les superfícies axials dels plecs amb la topografia. - Falles
S'hi representen les diferents tipologies de falles i els encavalcaments d'escala macroscòpica. Es representen mitjançant línies que corresponen a la intersecció de les superfícies de les falles i els encavalcaments amb la topografia. - Unitats geològiques
Són cossos tridimensionals que corresponen a volums de roca caracteritzats per la litologia i l'edat geològica. Les unitats geològiques estan limitades pels diferents tipus de contactes geològics, per falles o per encavalcaments. Cada unitat litològica té assignat un epígraf propi distintiu de la unitat. Les sigles de l'epígraf indiquen, en la majoria dels casos, l'edat i la litologia principal de la unitat. Es representen mitjançant polígons que corresponen a la intersecció dels cossos 3D de les unitats geològiques amb la superfície topogràfica.