• Imprimeix

Sortida de camp "Geologia en viu: Registre i estructura geològica dels entorns de Puiggraciós"

 

Cuándo

Fecha 12.11.2022

Horario

de 09.00 a 14.00 hores, aproximadament.

Inscripcions tancades. Grup complet

Dónde

Àmbit de la sortida: Entorns de Puiggraciós (Bigues i Riells del Fai, l’Ametlla del Vallès, el Figaró Sant Quirze Safaja)

La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), amb el suport del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, organitza la 27a edició de la Setmana de la Ciència, que se celebra de l’11 al 20 de novembre arreu de Catalunya. La Setmana de la Ciència compta amb el suport de nombroses institucions i entitats en l’àmbit de la recerca i de la divulgació de la ciència i de la tecnologia. Està adreçada a tots els públics i l’assistència i la participació a les activitats és gratuïta. L’objectiu d’aquest esdeveniment és apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i promoure les vocacions científiques entre els més joves.

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) se suma a aquesta edició de la Setmana de la Ciència oferint la següent activitat: la sortida de camp "Geologia en viu: Registre i estructura geològica dels entorns de Puiggraciós":

Malgrat els avenços en els camps de les tecnologies de la teledetecció, la prospecció geofísica o la caracterització de materials, l’estudi in situ d’afloraments de materials geològics representa una font d’informació fonamental per interpretar l’estructura del subsol, la seva evolució i els processos que hi tenen lloc. A efectes pràctics aquesta informació és transcendental per entendre el paisatge i predir com el medi geològic condiciona el territori, en sentit ampli.

En aquest context, l’ICGC, com a empresa pública de la Generalitat de Catalunya que entre d'altres funcions té la d'impulsar i dur a terme actuacions relatives al coneixement, la prospecció i la informació sobre el sòl i el subsòl del conjunt del territori de Catalunya, proposa fer un itinerari geològic, a peu, dels entorns de Puiggraciós (Bigues i Riells del Fai, l’Ametlla del Vallès, el Figaró Sant Quirze Safaja).

L’itinerari transcorre per una zona amb una gran diversitat geològica i bellesa paisatgística que convida a ser coneguda. Consisteix en un recorregut per pista forestal de 5 quilòmetres de distància i 300 metres de desnivell. L’itinerari inclou una sèrie de parades centrades en l’observació, la caracterització i la correlació d’afloraments que en funció de la seva naturalesa els agrupem en 11 grups:

 • Granitoides de la Miranda i els Saulons,
 • Roques metamòrfiques paleozoiques pinçades dels entorns de la Mina de Can Joanet,
 • Gresos, conglomerats, lutites vermelles de la fàcies Buntsandstein dels entorns del Serrat d’Ocata,
 • Calcàries del Muschelkalc inferior dels entorns del Santuari de Puiggraciós,
 • Lutites, gresos vermells i guixos del Muschelkalc mig del vessant d’obaga de Puiggraciós,
 • Calcàries taulejades alterades del Muschelkalc superior del trencant del Pollancre,
 • Bretxes i lutites taronges del Paleocè del sector meridional del Coll d’en Tripeta,
 • Lutites, gresos i conglomerats carbonàtics de l’Eocè inferior del Coll d’en Tripeta,
 • Gresos i conglomerats siliciclàstics del Lutecià-Bartonià dels peus dels Cingles de Bertí,
 • Gresos grisos marins característics de la base del Bartonià dels Cingles de Bertí,
 • Calcàries, margues i gresos marins del Bartonià de Puigciuró.

L’anàlisi de les diferents observacions permetrà interpretar, des del Grau de les Escaletes, l’estructura del subsol de la zona recorreguda i el seu encaix amb el paisatge i l'estructura geològica regional, que s’observa des d’aquesta talaia.

La tornada al punt de trobada es farà pel mateix recorregut, de manera que es tindrà l’oportunitat de revisar els afloraments vistos anteriorment i comprovar el seu encaix amb l’estructura geològica regional, de forma retrospectiva.

En conjunt, l’itinerari ofereix als assistents l’oportunitat de tenir una visió general del registre i l’estructura geològica dels entorns de Puiggraciós, un escenari privilegiat per aprendre de forma senzilla els principis bàsics de la ciència geològica.

A l’inici de la sortida es proporcionarà un petit dossier amb un mapa i informació geològica general del conjunt de l’itinerari.

La sortida s’adreça al públic en general amb curiositat per conèixer els mètodes de caracterització de roques i estructures geològiques a camp, i el context geològic dels entorns de Puiggraciós.

Els ponents de la sortida pertanyen a l'equip de Geologia Regional de l’ICGC (persona de contacte: Miquel Vilà, telèfon 634841463, correu miquel.vila@icgc.cat).


Tall cartogràfic, amb els punts remarcables de la sortida