• Imprimeix

Little BIM: BIM i el seu impacte en les Administracions Públiques petites i mitjanes. A Tremp

 

Cuándo

Fecha 16.11.2018

Dónde

Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus
Passeig de Pompeu Fabra, 21
25620 Tremp

Veure mapa

El sector de l'edificació i l'obra civil està assistint a canvis de gran transcendència. Els professionals amb responsabilitats en les àrees d'urbanisme, arquitectura, infraestructures i/o gestió d'actius patrimonials catalogats han de saber que, en el que portem de segle XXI, s'han produït canvis normatius transcendentals que estan forçant la transformació de les administracions i entitats públiques cap a una administració oberta, digital, intel·ligent, transparent, electrònica i més social.

L'entrada en vigor de la nova Llei de Contractes del Sector Públic a Espanya, que transposa les directives 23-24 de 2014 del Parlament Europeu i del Consell d'Europa, estableix que "per a contractes públics d'obres, de concessió d'obres, de serveis i concursos de projectes i en contractes mixtos que convivint elements dels mateixos, els òrgans de contractació poden exigir l'ús d'eines electròniques específiques, com a eines de modelatge digital de la informació de la construcció (BIM) o eines similars".

La Unió Europea (Agenda Digital per a Europa, maig 2010), el Govern d'Espanya (Estratègia Nacional BIM esBIM, juny 2015), la Generalitat de Catalunya a través de infraestructures.cat (Manifest BIMCAT, Febrer 2015), les Diputacions, l'Àrea Metropolitana de Barcelona o ciutats com Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, Sant Cugat del Vallès... estan ja treballant o implementant el model BIM en els seus projectes d'edificació.

En el cas del Ministeri de Foment d'Espanya hi ha un mandat per executar amb BIM les futures licitacions d'edificació a partir del 17 de desembre de 2018. Així mateix, per als projectes d'urbanisme i/o paisatgisme s'han de considerar dos aspectes més: la directiva europea que obliga a utilitzar LIDAR com a nou estàndard cartogràfic i el mandat del ministeri de Foment per a executar amb BIM les futures licitacions de noves infraestructures a partir del 26 de juliol de 2019.

En aquest marc, ens plau presentar-vos BIMtour, una iniciativa de BIM Academy per ajudar al major nombre d'administracions i entitats públiques en el seu procés de transició cap a models de treball d'acord amb els nous requisits demandats mitjançant la celebració d'una jornada específica en la qual es presentarà què és el BIM, com implementar-lo, quines eines són necessàries (maquinari, programari i sistemes) i com aquesta nova metodologia contribuirà a transformar la manera de projectar, licitar, construir i mantenir els edificis i les infraestructures.

Si sou un directiu, tècnic o professional amb responsabilitats en les àrees d'administració electrònica, urbanisme, arquitectura i obra nova, rebuild (obra existent i patrimoni catalogat) o medi ambient, vista l'obligació de la nova Llei de Contractes del sector Públic (en vigor des de 8 de març de 2018) segur que us interessarà assistir a la sessió que farem al Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus de l’ICGC, a Tremp, el dijous 16 de novembre. La sessió també s’adreça a representants electes de qualsevol administració amb responsabilitats o interessats en les àrees relacionades amb l'urbanisme.

Programa

09.00 - 09.30

Registre de participants

09.30 - 09.45

Benvinguda al Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus i presentació de la jornada
Gonzalo Rivas, responsable del Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus, ICGC

09.45 - 10.30

El que ja significa Construcció 4.0 en un territori 3.0. Què és BIM, les seves 10 Dimensions, els beneficis que aporta i la legislació actual
Ignasi Pérez Arnal, director de BIM Academy

10.30 - 11.00

GeoBIM: Bases cartogràfiques, models 3D de ciutats i models BIM
Maria Pla, cap de l'Àrea de Bases, ICGC

11.00 - 11.30

Pausa

11.30 - 12.00

Cas d'estudi: L'impacte de l'entorn BIM en un ajuntament
Ricard Leal, Àrea de Govern Obert i Serveis Generals, Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

12.00 - 12.45

Cas d'estudi: Implantació i usos BIM en projectes d'Espai Públic
Olga Méliz, arquitecta tècnica, Servei de Projectes i Obres, Àrea Metropolitana de Barcelona

12.45 - 13.15

Taula rodona

13.15 - 14.00

Clausura i networking