• Imprimeix

L'origen del món modern: els jaciments de fòssils excepcionals de les pedreres de Meià (Cretaci Inferior)

 

Cuándo

Fecha Del 20.07.2018 al 22.07.2018

Horario

Del 20 al 22 de juliol de 2018

Dónde

Centre de Suport Territorial (CST) Pirineus
Passeig de Pompeu Fabra, 21
25620 Tremp

Veure mapa

A la serralada del Montsec, al municipi de Vilanova de Meià, hi ha un conjunt de pedreres de calcària litogràfica que contenen uns fòssils de preservació excepcional. Una d'aquestes pedreres va ser, originàriament, un punt d'extracció de pedra calcària de gra molt fi que tenia utilitat en les impremtes de finals del segle XIX. Ocasionalment, algunes d'aquestes pedres es descartaven per la presència de petits defectes, que consistien en fòssils magníficament preservats, amb una edat d'uns 130 milions d'anys.

La importància d'aquests jaciments és doble. D'una banda, el tipus de conservació dels fòssils i, de l'altra, l'aparició d'un conjunt d'elements evolutius que marcarà el desenvolupament del món modern. Aquest jaciment es considera un fòssil-lagerstätte, és a dir, un dipòsit de fòssils que conserven no només les parts dures, sinó també les parts toves del cos, com ara les ales dels insectes o el contorn del cos dels vertebrats.

L'altre factor d'importància és que en aquest jaciment s'hi troben alguns elements que permeten visualitzar un canvi en els composicions faunístiques i vegetals que ja ens fan pensar en un canvi del món mesozoic. Per exemple, hi trobem la Montsechia i Ranunculus, unes de les primeres plantes angiospermes que serà indicativa del canvi que es produirà en la vegetació de finals del cretaci i que és la dominant avui dia. També s'hi ha trobat plomes i dos ocells, que mostren la tendència a la colonització dels espais aeris per part de l'únic grup de dinosaures que ha sobreviscut fins a l'actualitat.

Els objectius del curs són donar a conèixer l'excepcionalitat d'uns jaciments desconeguts pel públic en general, i alhora visualitzar els mecanismes evolutius que han fet de la Terra un món canviable. En aquest context, podrem conèixer com l'aparició d'elements com les plantes angiospermes tenen una enorme influència en la composició del món actual i, potser, en l'evolució dels dinosaures.

El curs va adreçat a aquelles persones interessades en la paleontologia en general, però també en l'evolució de la vida i, especialment, a les que vulguin conèixer el territori i la seva història, representat, en aquest cas, per una empresa d'extracció de pedra al cim del Montsec que ha donat peu al descobriment dels jaciments paleontològics, la seva excavació i estudi.

Més informació

Patrocinen: